Glass, Adams & Reich – Doelenkwartet

Glass, Adams & Reich - Doelenkwartet

‘Muziek van de geleidelijke verandering’ is de omschrijving die deze drie grote Amerikaanse componisten verkiezen boven de term ‘minimal music’. Hoewel hun componeerstijlen overeenkomsten vertonen, zijn zij elk hun eigen weg gegaan. ‘Om gedetailleerd luisteren te bevorderen moet een muzikaal proces extreem geleidelijk verlopen’, aldus Steve Reich. Een dergelijk vertraagd muzikaal proces is van toepassing op de drie werken die in dit concert klinken, alle mijlpalen in het hedendaagse Amerikaanse strijkkwartetrepertoire.

Van Philip Glass staat String Quartet no.2 op het programma, oorspronkelijk gecomponeerd als muzikale inlas in de voorstelling ‘Company’ van Samuel Beckett. John Adams heeft naast zijn opera’s en symfonische werken veel kamermuziek geschreven.
‘The piece is a knockout’, aldus het label Nonesuch over het strijkkwartet dat John Adams in 2008 heeft gecomponeerd
In zijn legendarische compositie Different Trains maakt Steve Reich gebruik van ‘speech melody’. Samples klinken samples van teksten die deels afkomstig zijn van slachtoffers van de Holocaust.

DoelenKwartet
-
Frank de Groot – viool
Maartje Kraan – viool
Karin Dolman – altviool
Hans Woudenberg – cello
-
programma:
Glass String Quartet no.2 ‘Company’ (1983)
Adams String Quartet (2008)
Reich Different Trains (1983)
-
DO 26 JAN ’12 | EDUARD FLIPSE ZAAL | 20.30

www.dedoelen.nl

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Daniel Venema