‘De weg naar Van Eyck’ in Museum Boijmans Van Beuningen

De weg naar Van Eyck' in Museum Boijmans Van Beuningen

Lange aanloop naar De weg naar Van Eyck in Museum Boijmans Van Beuningen

De expositie De weg naar Van Eyck in Boijmans toont vanaf 13 oktober ruim negentig meesterwerken uit de Nederlandse, Franse en Duitse kunst rond 1400. De kern van de expositie bestaat uit schilderijen op paneel. De tentoonstelling bevat een belangrijke selectie werken van Van Eyck zoals de ‘Heilige Barbara’ uit Antwerpen, de ‘Annunciatie’ uit Washington en het gerestaureerde ‘De drie Maria’s’ aan het graf’ uit de eigen museumcollectie.

Er is zeven maanden aan de restauratie gewerkt. De restauratie bracht nieuwe feiten aan het licht. Na natuurwetenschappelijk onderzoek en zorgvuldige reiniging staat het vast dat het werk afkomstig is uit het atelier van Jan van Eyck. Door gebruik van nieuwe technologieën is ontdekt dat de gouden stralen op het kunstwerk origineel zijn, en dus zeker door de meester moeten zijn aangebracht. Duidelijk werd ook dat Christus ooit rechts op het werk heeft gestaan, maar verdwenen is toen er ruim tien centimeter van het kunstwerk is afgezaagd.

Jan van Eyck (1390-1441) was een Vlaamse kunstschilder en een van de voornaamste vertegenwoordigers van de Vlaamse Primitieven. Tijdens zijn leven was hij wellicht de beroemdste schilder van Europa. Jan van Eyck verpersoonlijkt ook de overgang van de schilder als een naamloos en bescheiden ambachtsman naar een zelfbewust, geleerd en beroemd individu. Jan van Eyck signeerde en dateerde zijn werk. Daarnaast heeft hij veel bijgedragen aan de ontwikkeling van de olieverfschilderkunst. De verfijnde techniek en de op waarneming gebaseerde weergave van de zichtbare werkelijkheid waren de belangrijkste elementen van de Eyckiaanse kunst die spoedig in heel Europa navolging kreeg.

De weg naar Van Eyck' in Museum Boijmans Van Beuningen

Circa negentig stukken van vaak ook door Van Eyck geinspireerde tijdgenoten zoals Jean Malouel, Jacques de Baerze en Claus de Werve zijn te zien in de tentoonstelling. De uiterst kostbare en fragiele schilderijen, beelden, edelsmeedwerken, miniaturen en tekeningen komen uit collecties vanuit de Verenigde Staten en Europa naar Rotterdam. Het is voor het eerst en waarschijnlijk ook voor het laatst -vanwege de kwetsbaarheid van de werken- dat er een expositie over dit onderwerp wordt gehouden.

De ondernemers op de Witte de Withstraat en de aangrenzende Schilderstraat grijpen de expositie aan om de aanlooproute naar het museum om te toveren tot een fysieke weg naar Van Eijck met door kunstproducent Mothership geleverde grote afbeeldingen van fragmenten van de schilderijen van de vooraanstaande Vlaamse schilder.

Gedurende de expositieperiode bieden de ondernemers in de straat arrangementen geïnspireerd door de expositie. Zo zal wijnbar Het Eigendom een Vlaams kaasplateau presenteren en worden in het Nieuw Rotterdams Café panelen opgehangen met daarop bijzondere details uit het werk van Van Eyck. Vlaamse mode is volop vertegenwoordigd in pas naar de Schilderstraat verhuisde kledingwinkel Margreet Olsthoorn.

De weg naar Van Eyck
Datum: 13 oktober 2012 – 10 februari 2013
Tijd: Dinsdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur.
Entree: Bovenop de vaste entreeprijs van €12,50 komt een toeslag van €4,- voor de tentoonstelling

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra