‘Rotterdamse Oogst Festival’ op het Heemraadsplein

Rotterdamse Oogst Festival op het Heemraadsplein

Voorproeven tot het Rotterdamse Oogst Festival.

Op 22 september is er weer het grootschalige Rotterdamse Oogst Festival. Tijdens dit festijn verandert door de aanwezigheid van boeren uit de stad en van het platteland het Heemraadsplein in een grootstedelijk boerenerf. Maar tot het zover is zijn er enkele mogelijkheden om alvast op culturele wijze voor te proeven.

De Rotterdamse Oogst zelf organiseert 1 september alvast de Rotterdamse Oogstmarkt in het Museumpark. Een dag later is de Van Oldenbarneveltstraat het decor voor de tweede editie van Proeft Rotterdam. Diezelfde zondag 2 september doet De Groene Loper de wijk Feijenoord aan. Zondag 9 september vindt voor de eerste maal Rue des Crepes plaats in de Pannekoekstraat bij de Nieuwe Markt.

De gratis Rotterdamse Oogstmarkt (zaterdag 1 september van 11.00 tot 17.00 uur) is een plek waar de stedelijke consument producten kan afnemen van producenten uit de regio. Een markt waar boeren en andere voedselproducenten uit regio Rotterdam, tezamen met voedselverwerkers, kleine (creatieve) ondernemers en ambachtslieden uit de stad hun waar verkopen. Daarnaast is er een terras, muziek en vermaak voor jong en oud.

Rotterdamse oogst festival

Proeft Rotterdam (zondag 2 september van 12.00 tot 18.00) is een gratis toegankelijk food event met eerlijke en streekgebonden producten, zoals boerenkaas, verse oesters of biologische tapas. Het is volgens de organisatie dé manier om kennis te maken met de beste Rotterdamse specialiteiten. Organisatoren Vanessa de Kock-Erasmus & Esmé de Smit (eigenaren van de in de straat gevestigde winkel Shppr en ook verantwoordelijk voor de Swan Market: “Proeft Rotterdam wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd vanuit de ondernemersvereniging van de Van Oldenbarneveltstraat in samenwerking met culinaire ondernemers uit de regio. Tijdens het event tonen zij hoe ze op een ambachtelijke manier hun producten maken en kan je naar hartelust proeven, ruiken, drinken, ontdekken en natuurlijk kopen!” Over de gehele lengte van de Van Oldenbarneveltstraat zullen terrasjes worden geplaatst waar bezoekers direct van de verschillende gerechten kunnen genieten. Ook worden food-gerelateerde producten zoals kookboeken, servies en handige kook-gadgets verkocht.

De Groene Loper wil het beeld van de stad van grijs naar groen veranderen. Dat doet de Groene Loper met een festival op drie zondagen waarbij alles draait om de ontdekking van de groene ziel van de stad. Het gratis evenement doet zondag 2 september de linker Maasoever aan. Bij tien bijzondere plekken in Bloemhof, Tuindorp Vreewijk, de Afrikaanderwijk en het Noordereiland kunnen bezoekers terecht voor activiteiten maar ook lekker eten. In Tuindorp Vreewijk, bij de tuinen van de Enk is er een Bloemenlunch voor wie er vroeg bij is. Op basisschool Bloemhof wordt voor de schoolgaande jeugd gezond gekookt, daarvoor is een keukentuin aangelegd. Voor tien euro kan de bezoeker vanaf 17.00 mee eten bij het keukentuinbuffet.

Rotterdam Oogst festival

Voor iedereen die gek is op lekker eten, terras hangen en shoppen is er zondag 9 september (12.00 tot 18.00) een nieuw gratis evenement. Het gaat om een nieuw kleinschalig marktje in een van de gezelligste straten van Rotterdam, namelijk de pannekoekstraat, met de toepasselijke naam Rue des Crêpes. Naast winkels en horeca uit de omgeving worden de vele kramen ook met heerlijke producten, leuke spullen en mooie merken van andere ondernemers gevuld.

Het Rotterdamse Oogst Festival begint eigenlijk al een dag eerder op vrijdagavond 21 september. Dan is er vanaf 17.00 het Rotterdamse Oogstdiner. Zaterdag 22 september (10.00 tot 18.00) barst het feest helemaal los. Singeldingen levert een rijstebrijberg en een hangmattentuin. Bezoekers kunnen verdwalen in het labyrint van de volkstuinders en kan er melk worden gedronken in de illegale melkbar van Eetbaar Rotterdam. Kosmopolis presenteert de snack Tamam. Er is muziek van Red Herring en Senor Sandor.

Na het diner vertrekt het gezelschap van het Heemraadsplein naar de Marconistrip, alwaar Uit Je Eigen Stad, de eerste echte stadsboerderij van Nederland) officieel en feestelijk wordt geopend.

Rotterdamse Oggst Festival - Uit je eigen stad

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra