Hand Made in Museum Boijmans Van Beuningen

Hand Made in Museum Boijmans Van Beuningen

Tijdens de Rotterdamse Museumnacht is de tentoonstelling Hand Made: lang leve het ambacht voor het eerst te zien. Van 20.00 uur tot 02.00 uur organiseert het museum allerlei activiteiten. Er zijn demonstraties en workshops in kalligraferen en 3-D printen. De barbiers van Schorem transformeren de Espressobar tot een echte barbershop, begeleid door onder anderen de bluegrass-, boogie- en rock ‘n’ roll- klanken van Blue Grass Boogiemen. Op het binnenplein van het museum strijkt lifestyle markt Swan Market neer met handgemaakte producten.

Na de Museumnacht is de expositie nog t/m 30 mei te zien. De expositie toont bijna zeshonderd objecten. Van een middeleeuwse zittekist, geraffineerd Venetiaans glaswerk uit de 17de eeuw en virtuoos handwerk uit het Victoria and Albert Museum in Londen.

Hand Made in Museum Boijmans Van Beuningen

Hedendaagse ontwerpers laten zich inspireren door het handgemaakte product en ambachtelijke technieken en ook in de privésfeer neemt de interesse voor het zelf maken sterk toe. Vandaar dat ook moderne stukken als ingelegd kamerscherm van Studio Job, een metalen hekwerk met kantklos-patroon van Demakersvan en de trui gemaakt uit één schaap van de vanuit Rotterdam opererende Christien Meindertsma zijn te zien.

De Britse kunstenaar en Turner Prize 2003 winnaar Grayson Perry bouwde zijn gietijzeren schip van ruim twee meter breed en drie meter hoog op. Het schip, getiteld ‘The Tomb of the Unknown Craftsman’, is een eerbetoon aan alle onbekende ambachtslieden uit het verleden.

The Tomb of the Unknown Craftsman in Boijmans van Beuningen

Korte video’s brengen het maakproces van de geëxposeerde nieuwe voorwerpen in beeld. In de tentoonstelling zijn twee ateliers ingericht waar continue vaklieden aan het werk zijn en diverse kunstnijverheidstechnieken demonstreren.

Gedurende de looptijd worden er vele extra activiteiten georganiseerd zoals op 12 mei een exclusieve Hand Made Markt. Professionele ontwerpers, vaklieden en kunstenaars tonen hun producten. Op deze markt kunnen exclusieve en ambachtelijk vervaardigde kunst- en design objecten rechtstreeks van de makers gekocht worden.

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra