Veel praten over kunst en cultuur

Studio Erasmus Rotterdamse Schouwburg 19 februari 2013

Ernest van der Kwast ging gelukkig door met zijn talkshow. De Unie Late Night werd Rotterdam Late Night, de eerste editie is pas geweest. Maar Rotterdam Late Night is niet de enige gelegenheid waar over cultuur wordt gepraat. De komende week zijn er weer meerdere opties.

Zo is Studio Erasmus, de maandelijkse talkshow van de Erasmus Universiteit Rotterdam, verhuisd naar de Rotterdamse Schouwbrug. Voortaan komt de talkshow vanuit de hal van de schouwburg. De eerste gratis editie op de nieuwe locatie is komende dinsdag 19 februari tussen 20.00 en 21.45. Te gast zijn Jan Hoeijmakers, Martijn Kleppe, Annemarie Kersten en Joost Verbaan.

Historicus Martijn Kleppe promoveert binnenkort op beeldvorming en iconische foto’s. Hij deed onderzoek naar de rol van (pers)foto’s in de Nederlandse geschiedschrijving en ontwikkelde een spel waarmee iedereen zijn eigen icoonfotoboek kan samenstellen.
Hoogleraar moleculaire genetica Jan Hoeijmakers vertelt over de succesvolle strijd tegen DNA-afbraak en veroudering.
Annemarie Kersten (cultuurwetenschapper) gaat in op vooringenomen recensenten en de zin van filmkritiek. Zij promoveerde enige tijd geleden op filmkritiek.
De promotie van de maand wordt deze keer ingevuld met een minicollege van bestuurskundige Wouter Jan Verheul, die promoveerde op stedelijke concurrentie met prestigeprojecten.
Strafrechtspecialist Joost Verbaan is columnist in ‘de Prof leest de krant’ .
Bovendien is er live muziek van Sjoerd van Heumen.

Henk Schiffmacher, Heldenavond februari 2013 Rotterdam

De Heldenavond is een initiatief van de Willem de Kooning Academie Hogeschool Rotterdam. Deze avonden dienen als een platform waarop helden uit bijvoorbeeld de beeldende kunst, grafische vormgeving, multimedia design, interieur en mode worden uitgenodigd. De helden worden uitgedaagd in informele sfeer met elkaar en met het publiek in discussie te treden. Sinds 2007 wordt de Heldenavond gehouden in Lantaren/Venster. Dinsdag 19 februari is vanaf 19.30 tattoo-grootheid Henk Schiffmacher te gast. Deze duizendpoot heeft al heel wat beroepen in zijn leven beoefend. Van schilder tot etaleur, van fotograaf tot grafisch ontwerper. Léon Kranenburg zal de avond leiden.

De toegang bedraagt € 7 en de kaarten zijn hier verkrijgbaar!

banner-3e-dinsdag

De Derde Dinsdag is een maandelijkse show over cultuur in Rotterdam. Het was ooit een initiatief van Bonheur, Witte de With, RAiR, WORM, TENT, Showroom MAMA, Ro Theater en Museum Rotterdam geven een tipje van de sluier. Ieder op hun eigen manier, verwacht dus theater, filmpjes, kunst, interviews, vervreemdende interventies en goeie muziek! De show vindt op wisselende locaties plaats op de kunst-as van Rotterdam, dus de Witte de Withstraat en Museumpark. De veertiende editie vindt ook al aanstaande dinsdag plaats bij Worm. Vanaf 19.30 zijn onder meer de acteurs Jack Wouterse en Nasrdin Dchar te gast. Samen met muzikant Maartje Teussink zijn zij bezig aan de laatste repetities voor het koningsdrama Oedipus van het Ro Theater.

Maarten Hunink geeft zichzelf opdrachten. Zo leefde hij een maand zonder stroom en bezocht systematisch elke plek waar zijn kleding gemaakt werd, bij Worm presenteert hij het gevolg daarvan met ‘How to make the world a better place’.

Rotterdams trots uit zich in de opening van Groos, een nieuwe winkel, werkplaats en presentatieruimte voor kleding, design, meubilair en delicatessen van Rotterdamse makelij. Tjeerd Hendriks vertelt over de onderneming.

Arnolds Schalks is de drijvende kracht achter OCW; een ongesubsidieerde Rotterdams podium voor kleinschaligheden, met slechts 30 zitplaatsen voor een groots drieledig programma.

Ook deze keer een korte boodschap uit ‘New Forest’, de nieuwe wereld van Wunderbaum waar de democratie en andere vormen van samenleven worden vastgepakt, verworpen, besnuffeld of gedeclameerd.

Rotterdamse Museumnacht 2013, Museumnacht Rotterdam 2013

Museumnacht presenteert zich met het programma waterlanders.

Tent lanceert een nieuwe reeks avonden getiteld ‘Current Values’, waarin het begrip ‘waarde’ binnen en buiten het economisch systeem wordt onderzocht, Hugo Bongers heeft speciaal voor ons een column geschreven ‘Wat is de waarde van de Rotterdamse kunst’.

De eerste feitelijke editie van Current Values is een dag later bij Tent vanaf 20.00. In deze eerste Current Values spreekt econoom en filosoof Liesbeth Noordegraaf-Eelens (EUR) over waarde, onzekerheid en collectieve verantwoordelijkheid. In de financiële crisis zijn veel schuldigen aangewezen, maar niemand voelde zich echt aangesproken. Kunstenaar Jeanne van Heeswijk vertelt over het Afrikaanderwijkwarenhuis in Rotterdam Zuid. Hoe ziet zij haar rol als aanjager van een alternatieve economie? In de vaste rubriek ‘De wereld volgens…’ spreekt Hugo Bongers een column uit en in de videorubriek ‘Hoe verdien jij je geld’ staat dit keer Hester Scheurwater centraal.

De Staat van Verwarring is bekend als absurdistische late night show op VPRO Nederland 3. Maar tegenwoordig is het televisieprogramma live te zien in Theater Walhalla. Pieter Jouke en Ronald Snijders leggen aan twee interessante gasten die beiden iets met Rotterdam te maken hebben filmpjes en dito rubrieken, vreemde gedachtesprongen en absurde vragen voor. Komende donderdag 21 februari zijn actrice Romana Vreede en Carel van Hees (bekend als fotograaf en schrijver van boek Cor Eversteijn) te gast.

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra