Bouta (Tjon Rockon e.a.) in de Rotterdamse Schouwburg

Bouta in de Rotterdamse Schouwburg (c Productiehuis Rotterdam)

Bouta eindigt in Rotterdam

Productiehuis Rotterdam blijft stukken afleveren. Na typische lokale stukken Hand in Hand en SS Rotterdam wordt nu over de grenzen gekeken. De in Rotterdam geboren en opgegroeide theatermaker/acteur/regisseur Tjon Rockon liet zich voor zijn nieuwe stuk inspireren door Desi Bouterse.

Na grondig onderzoek en gesprekken met vrienden, vijanden en betrokkenen ontvouwt Tjon Rockon samen met Anoek Nuyens en Marjolijn van Heemstra in Bouta een verhaal over het leven van Bouterse. En daarmee het verhaal van een relatiecrisis tussen twee landen die al eeuwen met elkaar verbonden zijn. De makers proberen vanuit hun persoonlijke geschiedenis positie te bepalen ten opzichte van het koloniale verleden. Als nazaten van een Hollandse gouverneur, een missionaris en een Surinaamse sergeant onderzoeken ze hoe hun eigen verleden hun kijk op het heden beïnvloedt. En formuleren ze een nieuw antwoord op de vraag hoe Suriname en Nederland met elkaar verder moeten, of niet.

Bouta in de Rotterdamse Schouwburg (c Productiehuis Rotterdam)

De voorstelling Bouta ging afgelopen december, 30 jaar na de Decembermoorden, in premiere. Desi Bouterse is nog altijd hoofdverdachte en de gebeurtenis heeft de relatie tussen Nederland en Suriname blijvend getekend.
Na een landelijke tour eindigt Bouta nu in de Rotterdamse Schouwburg en vanwege de grote belangstelling is er een extra voorstelling toegevoegd op donderdag 14 februari. Zodat woensdag 13 t/m zondag 16 februari het stuk elke dag om 20.00 wordt opgevoerd in de Krijn Boon Studio. Zie deze link van de Rotterdamse Schouwburg voor kaarten vanaf 10,50 euro.

Bouta in de Rotterdamse Schouwburg (c Productiehuis Rotterdam)

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra