Productiehuis biedt ‘Hand in Hand’ en ‘SS Rotterdam’

Productiehuis biedt Hand in Hand en SS Rotterdam

Bij Productiehuis Rotterdam verkennen en verleggen aankomende en gevestigde theatermakers uit Rotterdam en daarbuiten al langer hun grenzen en werken zo verder aan een eigen signatuur. Komende periode zijn er twee zeer Rotterdamse producties te zien in de stad.

Oud-voetballer bij Feyenoord en Excelsior Rory de Groot geeft 1, 2 en 3 november in Hand in Hand een unieke kijk in het leven van een jongen die heel dicht bij een carrière was in een wereld die voor velen een droom is of zal blijven. Oudgediende John Buijsman blikt vanaf 8 november in SS De Liefde terug op een verdwenen wereld en het zware bestaan van arbeiders en zeelui.

Rotterdammer Rory de Groot droomt als jongetje in Charlois van een bestaan als Feyenoordspeler. Op 19-jarige leeftijd gaat zijn droom in vervulling en maakt hij zijn debuut in het eerste van Feyenoord tijdens een wedstrijd in Urawa, Japan, voor een uitverkocht stadion met 55.000 uitzinnige Japanners. Hij breekt echter nooit door en hij besluit te gaan acteren. In 2009 studeert hij af als theatermaker aan de Toneel- en Kleinkunst Academie in Amsterdam. Hij speelt en creëert meerdere stukken bij het Noord Nederlands Toneel en het Grand Theatre in Groningen. In februari 2011 vertrekt hij naar Productiehuis Rotterdam. Hand in Hand is nu zijn eerste solo-productie voor Productiehuis Rotterdam.

In de voorstelling die hij in De Gouvernestraat speelt, deelt Rory de Groot zijn unieke ervaringen en verhalen uit zijn leven als oud-profvoetballer. Gestuwd door muziek en soundscapes haalt hij herinneringen op en worden er fragmenten getoond.

John Buijsman groeide op bij de zeemanswijk Katendrecht. Hij is telg uit een muzikale familie. Op zijn veertiende begint hij te werken op een expediteurskantoor. Bijna 15 jaar later valt hij als technicus in bij jeugdtheatergroep Wiedus. Hij ontwerpt decors en gaat zelfs acteren. Hij is dan inmiddels dertig jaar maar die achterstand loopt voortvarend in. Hij geldt als een veelgevraagd acteur voor theater, televisie en film. Ook maakt hij meerdere solo-voorstellingen zoals Angel Eyes (over Chet Baker), Buk (over Charles Bukowski met teksten van Jules Deelder) en Public Animal (over Cornelis Bastiaan Vaandrager).

In zijn nieuwe productie SS De Liefde speelt hij vanaf 8 november Aris. Aris groeit op in een arbeiderswijk bij de haven en wordt scheepslasser. Zijn vader vaart op de Holland Amerikalijn. Tot zover klopt alles. Maar iets is jarenlang blijven knagen – niet alleen aan Aris, maar ook aan zijn ouders, familie en buren. En wat zou er van zijn vader geworden zijn, die lang geleden verdween in New York?

SS De Liefde is een locatievoorstelling en wordt toepasselijk gespeeld in de Fenixloods op Katendrecht.

Op de avonden dat Hand in Hand zal worden gespeeld in de Gouvernestraat zal ook een expositie te zien zijn van kunstenaar Bob van Persie, de vader van international Robin. Stervoetballer Robin was vroeger het maatje van Rory!

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra