Er klinkt weer jazz

Er klinkt weer Jazz

Gedurende de zomer waren er uiteraard weer jazzfestivals in Rotterdam zoals North Sea Jazz en North Sea Jazz Round Town, maar nu de herfst weer aanbreekt is het weer tijd voor de jazzpodia. Dinsdag 2 oktober gaat het nieuwe seizoen bij Dizzy van start met een nieuwe programmering én een nieuwe programmeur. Na een aantal jaar weg te zijn geweest is Hugo Dirkson opnieuw aangetrokken als programmeur van jazzcafé Dizzy. Bovendien zijn de jazz-sessies bij Bird en Le Vagabond inmiddels ook al begonnen.

Hugo Dirkson was van 2004 t/m 2008 ook al programmeur en toen zette hij al artiesten als David Binney, Vincent Herring, Don Braden, Mark Turner, Alphonse Mouzon en Gary Willis op het podium en organiseerde hij ook avonden met de Young Sinatras en de Auratones die gasten meebrachten als Thijs van Leer en Candy Dulfer. Daarnaast is hij samen met Eric Marence en Joost Kroon de oprichter van de vermaarde Dizzysessions!

Er klinkt weer Jazz

De seizoensopening bij Dizzy op 2 oktober wordt voorafgegaan door een live opname van het jazzprogramma van Wilfried de Jong voor Radio 6. De Rotterdamse jazzkenner en -liefhebber zal tussen 19.00 en 21.00 uur zijn favoriete platen horen: van oude obscure nummers en bekende klassiekers tot nieuw materiaal op het gebied van jazz, latin, soul en funk.

Daarna zullen The Ploctones aantreden. Later in de maand zijn er optredens van Tim Langedijk Trio en Atanga Boom!

Daarnaast presenteert Dizzy iedere tweede en vierde donderdag (11 en 24 oktober) van de maand Nederlands enige echte latinsessie. Onder leiding van drummer Mark de Jong mixen steeds wisselende muzikanten een muzikale cocktail van latinjazz, salsa en timba.

Er klinkt weer Jazz

Liefhebbers van improvisatie kunnen op de donderdagavonden ook terecht bij Dranklokaal Le Vagabond voor een wekelijks terugkerende jamsessie. De in 2010 aan de het Rotterdamse conservatorium afgestudeeerd saxofonist Joost Janssen nodigt elke donderdagavond gastartiesten uit om samen te jammen.

Bij Bird kunnen de connaisseurs elke woensdagavond terecht bij de Bird-sessions. Voor muzikanten is het een plek om elkaar te ontmoeten en samen te spelen, voor het publiek een uitgelezen kans om muzikanten te zien buiten hun vaste bandbezettingen en in de meest uiteenlopende samenstellingen.

Er klinkt weer Jazz

De jonge Rotterdamse drummer Mark Schilders leidt de sessies. Op 3 oktober is de Rotterdamse bassist Stefan Lievestro de speciale gast en 17 oktober komt Thomas Pol langs.

Bird viert tussen de Bird-sessies op donderdag 4 en 11 oktober ook nog eens het eerste jaar van bestaan op 6 oktober. Om dat te vieren zijn The Fresh Cuts uitgenodigd die samen met de Rotterdamse souldiva Shirma Rouse een ode brengen aan Motown. Vervolgens zorgen de heren van In Living Color tot in de kleine uurtjes voor een visueel en muzikaal spektakel met feestelijke muziek van James Brown, Curtis Mayfield, Stevie Wonder, Isaac Hayes en nog veel meer.

Voor meer informatie over jazz en verwante muziek als soul, hiphop, funk en latin in Rotterdam is www.jazz010.com een goede site om in de gaten te houden!

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra