Interview Atlantic – Jan Willem van Ewijk

Interview Atlantic – Jan Willem van Ewijk‘Mijn vader is een surfer’ geeft Van Ewijk als verklaring voor de film in het interview

De film vertelt het verhaal van Fettah (Fettah Lamara) een jonge Marokkaanse visser. Hij wordt aangestoken door begeestering voor het windsurfen van een groepje Europese enthousiastelingen die ieder jaar weer neerstrijken bij zijn dorpje aan de Atlantische kust van Marokko. In dat gebied heeft de kust een zekere reputatie bij surfers. Waar gesport wordt gaat onvermijdelijk materiaal kapot en dat blijft achter. Klaar voor lokaal hergebruik.

surfer-Atlantic-Jan-Willem-van-Ewijk

En er is de ontmoeting van twee culturen. Het meisje in de hoofdrol wordt gespeeld door actrice Thekla Reuten. De Europese jongens door Steven Novick, Aron Thompson en Jan Willem van Ewijk. Ze zijn jong, westers, sportief en welvarend. Jongens en meisjes gaan ontspannen met elkaar om. Genoeg om van te dromen. En zoals alle dromen: half werkelijkheid, half fictie. Miljoenen Afrikanen dromen zo van Europa zoals miljoenen Europeanen ook een dergelijk half-half beeld van Afrika onderhouden. Fettah, vat een plan op. Met windsurfen ga je snel en kan je grote afstanden afleggen.

surfer-voor-schip-Atlantic-Jan-Willem-van-Ewijk

Jan Willem van Ewijk (1970) is gek van film, maar wilde aanvankelijk eigenlijk in de ruimtevaart. Beide liefdes werden in zijn kindertijd gevoed door de Starwar-films van Georg Lucas. Daarnaast kreeg hij het surfen mee van zijn jeugd die hij deels doorbracht in Californië. Vervolgens studeerde hij lucht- en ruimtevaarttechniek in Delft en werkte daarna bij Airbus, en in Amerika bij Beechcraft, Bombardier Aerospace en Monitor Company. In 2002 nam hij ontslag en begon aan het schrijven van het script van zijn eerste featurefilm ‘Nu’ (2006). De film werd eervol vermeld op het Nederlands Film Festival. Atlantic is zijn tweede speelfilm en ging in première ging op het Internationaal filmfestival van Toronto. De film draaide ook in het Rotterdamse IFFR van 2015, alwaar het interview plaats vond. Over de film ‘Atlantic’ , diens hoofdrolspeler, over de cultuurverschillen, de hartstochten van de maker van de film, gaat het volgende video-interview.

‘Atlantic’ draait vanaf 23 april 2015 in de Nederlandse bioscopen

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Ronald Glasbergen