Rotterdamse cultuur die er toe doet tegen Wilders: Doe de juiste aangifte!

Rotterdamse cultuur die er toe doet tegen Wilders: Doe de juiste aangifte!

Het wordt eens tijd dat vrouwe Justitia zich realiseert dat haar blinddoek een symbool voor kortzichtigheid is geworden. De zogenaamde onpartijdigheid die deze blinddoek zou moeten vertegenwoordigen is omgeslagen in een schokkende naïviteit. Het niet kunnen onderscheiden van de verschillende taalspelen waaruit onze complexe werkelijkheid bestaat zorgt ervoor dat onze Rotterdamse veelstemmigheid in moeilijk te lijmen barsten uit elkaar dreigt te vallen. Daar moet snel een eind aan komen!

De kern is dat Wilders van politiek kunst maakt. Als antwoord hierop zou het een zaak voor de kunst zijn om van haar spel politiek te maken. Dat geldt dus voor dit bericht, en bijvoorbeeld niet voor het kunstwerk van de rapper Hozny:  dat is volgens de rapper zelf een muzikaal kunstwerk dat tot denken aanzet en geen politieke aansporing tot handelen. Waarom zouden we deze jonge kunstenaar niet serieus nemen? Toch zegt het Openbaar Ministerie in de Volkskrant dat “de aanklacht in de pijplijn zit”.  Er is te verwachten dat het OM hier dus serieus naar gaat kijken.

Daarentegen zegt advocaat Marcel van Gessel vanmorgen op de radio dat Wilders weliswaar over de schreef gaat, maar dat hij strafrechtelijk gezien ‘het spel goed speelt’: Hij stelt slechts een vraag op een in principe besloten politieke bijeenkomst waar hij zelf geen camera’s bij heeft gevraagd. Niks geen oproep tot geweld, noch haat zaaien, noch racisme maar vrijheid van meningsuiting.


Rotterdamse cultuur die er toe doet tegen Wilders: Doe de juiste aangifte! - See more at: http://www.grazen.nl/?p=8664&preview=true#sthash.2aWBzanL.dpuf

Het is jammer dat er tegenwoordig zo weinig mensen nog verstand hebben van kunst. De politicus spelende kunstenaar Wilders maakt hier een kunstwerk die begrepen kan worden als een re-enactment en de boodschap is kristalhelder: als ik de rede van Goebbels in het Berlijnse Sportpalast nadoe dan komt heel cultureel Nederland in opstand;  Lekker veel ophef en ze kunnen mij toch niets maken want ik denk hier van te voren goed over na en kies mijn artistieke middelen goed uit. En hierin is deze door de wol geverfde kunstenaar serieus te nemen.

Conclusie: zijn artistieke materiaal bestaat weliswaar mede uit een onschuldige vraag, maar de artistieke boodschap van het geheel gaat veel verder: de Marokkanen worden als bevolkingsgroep in de nabijheid gebracht van een opgehitste volkswil die alles wil opofferen om een ras- en cultuurzuivere staat na te streven. Een bewuste re-enactment, bewust racisme dus, en bewust aanzetten tot haat door de ‘nabijheid van Marokkanen als bevolkingsgroep en de geschiedenis van fatale volksmenners’.  En zie hier bijvoorbeeld hoe de Rotterdamse kunstenaar Jonas Staal ternauwernood aan problemen ontkwam door het bij elkaar brengen van een aantal andere zaken in zijn kunstwerk.

Wees er zeker van bij uw aanklacht tegen Wilders dat de geblinddoekte vrouwe Justitia het onderscheid inziet tussen ‘kunst die iets doet’ en ‘kunst die er toe doet’. Succes!

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Linda Tan