‘Bonte Avond van Bodybuilders’ door Jetse Batelaan

Vervreemding in de try-out van ‘Bonte Avond van Bodybuilders’ mist (nog) zijn uitwerking.

‘Bonte Avond van Bodybuilders’ door Jetse Batelaan

Jongens zijn het – maar aardige jongens. De tien kickboxers uit Rotterdam-Zuid in Jetse Batelaans ‘Bonte Avond’ zijn werkelijk innemend. Of ze nu een scene bij de bakker spelen (met gezongen dialoog), een melig dansje doen of een pijnlijke ontmoeting met drugsdealers uitbeelden.

Bij aanvang van de try-out werken de contrasten hilarisch. De stoere jongens, slechts gekleed in hun korte sportbroekjes , zijn uiterst kwetsbaar. De 5 korte scènes die ze opvoeren hangen van onhandgheid aan elkaar. Bij het opkomen en afgaan van de spelers (gestuurd door een mechaniekje bij de kleedkamerdeur) volgt er steeds een schuchtere “goedenavond”.  Hun ingehouden stemmen, al dan niet zingend , staan in schril contrast met hun glimmende lijven en strakke spieren.

Kortom, alle ingredienten voor een meesterlijke Batelaan-vervreemding zoals in ‘Reuzen’ of  ‘Een cowboy met zijn handen omhoog … ‘  lijken aanwezig. Maar als het stuk vordert raakt dit snel uitgewerkt.  Gebrek aan ontwikkeling is bij Batelaans stukken doorgaans niet echt een probleem. Maar dan moet de spanning in het theaterbeeld wel staan als een huis. In de huidige enscenering komt dit niet echt uit de verf. Ook de laatste persoonlijke scène met de ontboezeming van één van de jongens dat hij vanuit het drugs milieu met behulp van het kickboxen zijn (zelf)respect heeft heroverd kan niet echt meer redding brengen.

Het idee van contrasten in de ‘Bonte Avond’ is sterk. De uitwerking (nog) nog niet echt. Tenzij de regisseur na de try-out er alsnog een briljante draai aan weet te geven.  Nog te zien t/m 18 september in het Ro Theater.

Try-out van ‘Bonte Avond van Bodybuilders’ door Jetse Batelaan. Gezien: donderdag 8 september in het Ro Theater.

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Hans van Dam