Festival De Keuze op zoek naar dialoog 2013

Festival De Keuze - Rotterdamse Schouwburg

Het internationale theaterfestival van de Rotterdamse Schouwburg probeert zich in deze 2013 editie, de 23ste alweer, opnieuw uit te vinden. Dat was vorig jaar al het geval toen de naam ‘De (Internationale) Keuze van de Rotterdamse Schouwburg’ drastisch werd versoberd tot ‘De Keuze’.
De nieuwe artistiek directeur, Mark Yeoman, tevens artistiek directeur van het Noorderzon Festival, stelt zijn missie in De Keuze gids als volgt: “Wat ons nou net óns maakt, is dat wij onze verbeeldingskracht hebben doorontwikkeld. Zoals Iggy Pop het ooit in zijn befaamde woorden vatte, hangt ons succes als soort voor een groot deel af van ons vermogen om “ons eerst iets voor te stellen en om daar vervolgens realiteit van te kunnen maken.””
En waar kan dat voorstellen beter dan in het theater? Hiervoor haalt Yeoman Oscar Wilde aan die het theater omschreef als “de meest prachtige van alle kunstvormen: de meest directe wijze waarop de ene mens met de andere kan delen in wat het is om mens te zijn.”

Festival De Keuze - Rotterdamse Schouwburg

Of dat anno 2013 nog steeds geldt valt te bezien. Zoals Theodor Adorno aanhaalde is de klassieke scheiding tussen passief publiek en de handeling op het toneel doorgaans nogal groot, een probleem dat vooral het aanboren van een jonger publiek voor theater nogal in de weg zit.
En precies hierom probeert De Keuze het festival meer cross mediaal te maken door naast theater ook “mediakunst, denken, dans, goed eten en muziek” te programmeren. Goed voor de sfeer natuurlijk maar het laat zich aanzien of dit de werkelijke dialoog zoals deze zich tussen maker en publiek afspeelt werkelijk verbetert.
De kern blijft natuurlijk de “17 bijzondere voorstellingen uit de hele wereld”. Kijk hier voor het programma.

De Keuze – Rotterdamse Schouwburg van 19 t/m 29 september

Festival De Keuze - Rotterdamse Schouwburg

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Linda Tan