RedEar met gewaagde muziek op de Wilhelminapier

RedEar met gewaagde muziek op de Wilhelminapier, hier afgebeeld Unit Moebius en Paul du Lac

Verschillende toonaangevende Rotterdamse instituten als de Doelen, Stichting Jazz International Rotterdam, LantarenVenster, DoelenEnsemble, Codarts en het Rotterdams Conservatorium werken samen onder de noemer Stichting Nieuwe Muziek.

Die stichting organiseert komend weekend alweer de derde editie van RedEar, een tweejaarlijks festival voor gewaagde muziek op bijzondere locaties. Die locaties zijn te vinden op de Wilhelminapier, LantarenVenster, Pakhuismeesteren, Hotel New York en op andere aparte locaties zoals de SKVR Beeldfabriek en een metrotunnel op de pier zullen drie dagen lang het podium zijn voor eigenzinnige en verrassende combinaties van onder andere jazz, modern klassiek en elektronica.

Op de pier wordt een imponerende programmering geboden. Onder meer Steve Coleman, Nils Petter Molvaer en Bureau of Atomic Tourism en Pantha du Prince & The Bell Laboratory zijn binnengehaald.

Pantha Du Prince

Steve Coleman & Five Elements verzorgt het openingsconcert op vrijdag. Ook Bureau Of Atomic speelt zaterdag.

Op zaterdag is Pantha du Prince & The Bell Laboratory de grote publiekstrekker. Hendrik Weber is dj en producer en heeft voor zijn nieuwste project een  vijfdelige symfonie gecomponeerd in samenwerking met de Noorse dirigent en componist Lars Petter Hagen. Elements of Light wordt samen met The Bell Laboratory uitgevoerd op onder meer een carillon. Nils Petter Molvaer wordt beschouwd als een pionier in de fusie van jazz en elektronische muziek. Hij zal ook zaterdag optreden. Zaterdagnacht is er ook nog een programma-onderdeel buiten de pier. Bij Worm is er een afterparty met Unit Moebius, Lee Gamble en Rotterdammer Paul Du Lac.

Zondag 21 april is er onder meer Secrets of the Pier. Gedurende de middag vinden tal van concerten plaats op bekende en verrassende locaties zoals een oud pakhuis, het penthouse van een moderne wolkenkrabber een hotelkamer in Hotel New York of de krochten van de parkeergarage onder het World Port Centre. Op elke locatie is er een muzikale verrassing. Onder meer het samenwerkingsproject van de Rotterdamse visueel kunstenaar Geert Mul en de Rotterdamse artiest Michel Banabila. Hun Cloud of Identity is een veertig minuten durend audiovisueel live-optreden over (menselijke) taal als database van culturele identiteit. Ook het Rotterdamse DoelenKwartet en Het Doelenensemble zijn ergens op de Wilhelminapier te vinden.

David Kweksilber Big Band

RedEar wordt traditiegetrouw afgesloten met een feestelijk slotconcert, dit keer in LantarenVenster door de David Kweksilber Big Band. Tijdens dit slotconcert gaan ook meer de RedEar opdrachtwerken van Florian Magnus Maier en Ned McGowan in première.

Kaarten voor alle onderdelen zijn verkrijgbaar via deze link

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra