Future Pass – Wereldmuseum

Future Pass in het Wereldmuseum

Victoria Lu is de samenstelster van de tentoonstelling over een internationale kunstbeweging waarvan de beeldtaal is geïnspireerd op computeranimatie en comics. Voor deze eigentijdse kunstvorm heeft zij de naam animamix gelanceerd, dit is een samenvoeging van beide woorden. Animamax gaat de 21e eeuw beheersen zoals abstracte kunst de 20e eeuw heeft gedomineerd.

Meer dan 130 kunstenaars afkomstig uit de hele wereld tonen hun werken, waaronder schilderijen, sculpturen, installaties, films en foto’s. Na een succesvolle presentatie op de Biënnale in Venetië is deze internationale tentoonstelling tot en met 11 maart 2012 te bezichtigen in het Wereldmuseum in Rotterdam. Populaire kunst, zoals strips en games, vormen de inspiratie voor animamax waarin de kunstenaars hun commentaar op de huidige samenleving verbeelden. De Chinese filosofie van yin en yang: het in balans houden van het universum, is de andere inspiratiebron. Kenmerkend en typisch Aziatisch is het verhalende karakter van animamax. Eeuwig jeugdige cartoonhelden verbeelden de strijd voor een leefbare planeet en verstilde individuen vertellen hun overlevingsverhaal in een globaliserende samenleving.

Future Pass in het Wereldmuseum

De tentoonstelling is opgebouwd uit vijf gekoppelde paren, ontleend aan de traditionele van deze Chinese filosofie. Het zijn telkens twee complementaire delen die niet zonder elkaar kunnen en die een universum in balans creëren waaraan het belang van het individu ondergeschikt is en in ieder kunstwerk oefenen deze paren hun kracht uit: Oost – West ; Verleden – Toekomst; Yin – Yang; Universeel – Individueel; Virtueel – Reëel. De virtuele wereld mengt zich bijvoorbeeld met de reële wereld. Een verhaal vol symboliek ontvouwt zich in een vorm die aansluit bij wat op computerschermen plaatsvindt: veelkleurigheid, een scala aan keuze mogelijkheden gevat in beeldcodes die interactie faciliteren tussen kunstenaars en publiek.

Future Pass in het Wereldmuseum

Te zien t/m 11 maart 2012 in het Wereldmuseum

www.wereldmuseum.nl

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Vivian Gade