Trombones glijden Rotterdam binnen

Slide Factory Trombone Festival Rotterdam 2013

Het New Trombone Collective bestaat uit 8 toptrombonisten. Allemaal afgestudeerd aan het Rotterdams Conservatorium en verbonden aan een van de Nederlandse symfonie orkesten. Het collectief is altijd op zoek naar nieuwe combinaties in bezetting, stijlen en speeltechnieken verliezen zij geen moment de muziektraditie uit het oog. Tijdens het door hen georganiseerde Slide Factory European Trombone Festival tonen ze dat. De komende editie op 29, 30 en 31 maart is het de vijfde editie en dus wordt er een lustrum gevierd.

In 2005 vond onder de naam Dutch Trombone Festival het eerste Slide Factory trombonefestival in Rotterdam plaats. De special guest was Christian Lindberg en het publiek was enthousiast over de programmering.

De tweede editie vond in 2007 plaats, met de toevoeging International Trombone Festival Europe. Gasten waren onder meer Michel Becquet, Mark Nightingale, Bart van Lier en Ilja Reijngoud. Met Wycliffe Gordon en het Rotterdam Jazz Orchestra werd het element jazz binnen het festival verder ontwikkeld.

Het derde festijn had het motto Meet the World. Er kwamen ruim 11.000 bezoekers op bijzondere samenwerkingen met onder andere het Rotterdams Philharmonisch Orkest af. Gasten als Joseph Alessi, Stefan Schulz, Michel Becquet, Christian Lindberg, Nils Wogram en Harry Watters zorgden voor optredens.

In 2011 waren er aansprekende gasten als James Morrison, Nils Landgren, Nitzan Haroz, Wiener Posaunen Quartett, Slokar Quartet en de Super Trombones.

Dit jaar brengen meer dan 145 trombonisten een mix van klassieke muziek, jazz, nieuw gecomponeerde werken, oude muziek en pop.

Bill Watrous

Wereldberoemde trombonisten waaronder Ian Bousfield (Wiener Philharmoniker), Blair Bollinger (Philadelphia Orchestra), Stefan Schulz (Berliner Philharmoniker), Denis Leloup (Franse jazzsolist), Ray Anderson (Amerikaanse jazzsolist) en Bill Watrous (Amerikaanse jazzlegende) zorgen voor een opmerkelijk programma.

Op vrijdag 29 maart doet het Mike Svoboda Quartet met cello, elektrische gitaar, megafoon, zang, bas, accordeon, melodica en trombone “14 attemps to love Richard Wagner”. Ook is er de finale van de Slide Factory Compositiewedstrijd. New Cool Collective brengt samen met jong Engels jazztalent Robbie Harvey en Ray Anderson het opzwepende jazz.

Stefan Schulz

Op zaterdag 30 maart geven de gastsolisten recitals en clinics en brengt het Slide Factory Trombone Choir van meer dan 100 trombonisten spektakel op het Schouwburgplein samen met circusartiesten onder de titel Circus in trombonewonderland. ‘s Avonds wisselt het New Trombone Collective and friends klassiek, jazz en nieuw gecomponeerd in snel tempo af tijdens een multimediaal concert. Zondag 31 maart vinden de gevierde oude muziekspecialisten Sacqueboutiers de Toulouse en jazztrombonist Denis Leloup elkaar in improvisatie. Het Amerikaanse trombonekwartet Maniacal 4 schuwt geen enkel genre met op het programma klassiek, jazz en pophits uit de jaren 70. Het festival sluit af met de klassieke wereldtoppers Ian Bousfield, Blair Bollinger en Stefan Schulz samen op het podium en daarna swingende jazz met levende legende Bill Watrous.

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra