‘Lincoln’ van Steven Spielberg

'Lincoln'van Steven Spielberg (c Dream Works)

Lincoln is volgens regisseur Spielberg een film waarin woorden een hoofdrol spelen. “Mijn films worden vaak door beelden verteld, niet door woorden”, vertelt Spielberg, “Maar in dit geval kregen beelden de tweede plaats achter de ongelofelijk sterke woorden en presentie van Abraham Lincoln”.
De film ‘Lincoln’ gaat over de politieke verwikkelingen van de laatste maanden van de burgeroorlog tussen de Zuidelijke en de Noordelijke Staten van de USA in midden in de negentiende eeuw. Middelpunt van de film zijn Abraham Lincoln en de politiek in Washington te midden van de strijd op leven en dood om de slavernij afgeschaft te krijgen.
Lincoln wordt in deze film vertolkt door tweevoudig Oscar winnaar Daniel Day-Lewis (‘There will be blood’,’ The last of the Mohicans’) een acteur die als weinigen in staat mag worden geacht die presentie ook waar te maken.

Spielberg’s uitgangspunt voor de film over Lincoln was het boek ‘Team of Rivals’ waar de historica Doris Kearns Goodwin aan werkte. Spielberg en scenarioschrijver Tony Kushner overlegden al voor voltooiing van het boek in 2005, met de auteur. In 2005 ook kwam de film ‘Munich’ uit, waar Spielberg met Kushner als scenarioschrijver aan gewerkt had. ‘Munich’ was gebaseerd op een waar gebeurde geschiedenis, ijzingwekkend goed geregisseerd, erg goed verteld. Mede ook door de focus op één klein groepje mannen en hun half gelukte aanslagen. In werkelijkheid ging er veel mis en blijkt heroïek vooral een voorstelling achteraf. De kracht van Spielberg is dat hij dat soort dingen cinematografisch optimaal weet uit te buiten. Hij weet als geen andere vorm te vinden, bespeelt meesterlijk het sentiment en weet daarbij platgetreden paden en clichés –soms rakelings- te mijden. Verrassen doet hij ook met zijn filmkeuzen. Neem zijn fantasy films als Jurassic Park (1993) of Artificial Intelligence (2001). Of zijn historie films Empire of the sun (1987) of Schindlers’s list (1993). Die laatste gebaseerd op de onvolprezen biografie van Thomas Keneally . De film is uitstekend, wie het boek ‘Schindlers Ark’ niet gelezen heeft, mist wat. Ook ‘Lincoln’ is dus weer gebaseerd op een biografisch boek.

'Lincoln'van Steven Spielberg (c Dream Works)

Spielberg had het gevoel dat Kushner als een van weinigen in staat zou zin een complex en gelaagd boek als dat van Goodwin om te werken tot scenario. Dat bleek niet eenvoudig . Kushner was ervan overtuigd dat geen enkele film het hele 800 pagina dikke boek zou kunnen vatten. Kushner: ‘Haar boek is een verbazingwekkend en opwindende daad van vertellen. Maar het is ook het levende bewijs van iets dat je niet in een film van twee uur om kunt zetten.”

Het werk aan het scenario werd uitgesmeerd over jaren totdat Spielberg suggereerde dat de film zich zou moeten concentreren op die cruciale maand waarin het 13e amendement, het grondwetsbeginsel tegen de slavernij, zou worden aangenomen, het beginsel waardoor Amerika al vier jaar lang een bloederige burgeroorlog doormaakte en dat zou beslissen over de levens van miljoenen zwarte en witte Amerikanen.
Dat werd de basis voor de film. In de woorden van scenarioschrijver Kushner: “Steven zei , ‘Ik vind dit deel dit stuk van de geschiedenis enorm ontroerend en spannend.’ En hoe meer hij vertelde, hoe meer ik het gevoel kreeg dat dit een uitdagende beslissing was die mensen werkelijk zou verassen. Dit zou een verhaal worden over Lincoln dat de meeste mensen niet kennen.”

Te zien vanaf 31 januari 2013 in verschillende bioscopen.

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Ronald Glasbergen