Overzicht van het grafisch werk van Jan Montyn in Kunsthal

Jan Montyn in de Kunsthal

De in 1924 te Oudewater geboren Jan Montyn heeft een indrukwekkend leven achter zich. Deels bewust en deels door toeval heeft hij meerdere oorlogen meegemaakt. Zijn onnavolgbare levensverhaal is hier te lezen. Het ontlokte hem de uitspraak: “ogen die meer gezien hebben dan de menselijke blik verdragen kan”. Gedurende zijn leven kwam hij in contact met verschillende kunstenaars zoals Anton Heijboer die hem inspireerden zelf ook tekeningen en etsen te maken. Tijdens zijn reizen heeft hij altijd schetsboek, potlood, penseel en waterverf in zijn bagage. Zijn reiservaringen verwerkt hij in etsen.

Kunstwerk Jan Montyn

Vanaf 19 januari presenteert de Kunsthal een groot overzicht van het grafisch werk zoals tekeningen, etsen en mono-prints van Jan Montyn.

De illustraties kennen een eigen beeldtaal en in een volstrekt uniek kleurenpalet.

In de tentoonstelling staan drie thema’s centraal: identiteit (de zoektocht), bevrijding (de hoop voor Vietnam en Cambodja) en ruimte (de reizen, de landschappen). Iedere maand wordt één thema speciaal uitgelicht door een wisseling van werken. De tentoonstelling, samengesteld uit de collectie van Rombout van Zwetselaar, markeert de lancering van de website www.janmontyncollection.com. Op de site is het complete oeuvre van Jan Montyn in een breder kader geplaatst.

Jan Montyn in de kunsthal

In het kader van de expositie wordt er op 6, 7 en 10 februari de tentoonstelling Montyn opgevoerd bij Theater Walhalla. Yorick Zwart vertolkt het roerige leven van Jan Montyn. Via deze site is meer informatie te vinden.

The Nits zal zaterdagmiddag 19 januari optreden tijdens de besloten opening, de band zal een speciaal voor de gelegenheid gemaakte compositie vertolken. Vanaf zondag 20 januari is de expositie voor iedereen toegankelijk. De expositie is tot 21 april te zien.

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra