Kapsalon Festival in WORM

Een feestelijk eerbetoon aan de Kapsalon

Vergeet uierboord. Tegenwoordig is de Kapsalon het volksgerecht te Rotterdam. Na de toevallige introductie in 2003 is het gerecht bestaande uit patat bedekt met shoarma en kaas om daarna te worden samen gesmolten onder de grill een flink succes geworden.

Tijdens het tweede Kapsalon Festival wordt er een ode gebracht aan het opvallende gerecht.

Het wordt weer een mengsel van muziek, poëzie, rap, dans, film en dj’s en uiteraard de uitreiking van de Gouden Kapsalon aan het restaurant dat de lekkerste Kapsalon van Rotterdam serveert. Die wedstrijd wordt georganiseerd in samenwerking met De Havenloods.

Een feestelijk eerbetoon aan de Kapsalon.

De Kapsalon is een Rotterdams gerecht dat in 2003 ontstond uit de samenwerking tussen twee lokale, allochtone ondernemers. Een kapper en een shoarmazaak. Inmiddels heeft de Kapsalon internationale furore gemaakt. Het gerecht is inmiddels namelijk ook in het buitenland te verkrijgen. Alleen is niet voor iedereen duidelijk dat de Kapsalon de oorsprong in Rotterdam heeft.

Een feestelijk eerbetoon aan de Kapsalon

De Rotterdamse organisatie Wavewavewave wil daar aandacht voor vragen. Want De Kapsalon is namelijk niet zo maar een gerecht. Het is een symbool voor iets groters. Hoogleraar stadshistorie Paul van de Laar noemde het gerecht onlangs cultureel erfgoed van de toekomst. Het is volgens hem niet voor niets ontstaan in Delfshaven. De Kapsalon is namelijk “het product van een transnationale stadscultuur en naoorlogse migratie”. De Kapsalon staat met andere woorden symbool voor een radicaal andere toekomstvisie dan het Broodje-Kroket-Populisme dat ons land de laatste jaren in zijn greep heeft. De Kapsalon staat voor een toekomst die uitgaat van positiviteit en de kracht van samenwerking. Een toekomst die juist multicultureel is!

Tijdens het festival presenteert de Rotterdamse kunstenaar Baschz zijn concept voor Station Kapsalon. Volgens hem lijkt het pas in gebruik genomen Centraal Station namelijk op het aluminium bakje waarin de Kapsalon bereid wordt. Hij streeft er dan ook naar dat het station – net zoals alle andere prominente bouwwerken in Rotterdam als snel van een bijnaam worden voorzien – als bijnaam Station Kapsalon krijgt. Daarnaast is er muziek van alle continenten. Dichters van de PoetsClub brengen een ode en dj’s zullen het publiek dansend calorieen laten verbranden.

Het Kapsalon Festival vindt plaats op donderdag 22 november bij Worm.
De deuren zijn vanaf 20:00 uur geopend. Het programma start om 21:00 uur.

Een feestelijk eerbetoon aan de Kapsalon - Bo en Do van Wavewavewave

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra