Hexnut Ensemble presenteert ‘Wrench’

Hexnut Ensemble presenteert Wrench

Dat beeldmateriaal en muziek elkaar kunnen versterken is bij menigeen bekend, maar het Hexnut Ensemble pakt dit concept wel heel letterlijk op. Met hun nieuwe project ‘Wrench’ brengen zij, op 4 november in LantarenVenster, muziek ten gehore bij foto’s van fotograaf Edward Burtynsky.

Voor Wrench hebben acht prijswinnende componisten nieuwe stukken geschreven voor Hexnut. Jan-Bas Bollen, David Dramm, Antony Fiumara, Seung-Ah Oh, Steve Ricks, Felipe Walker, Mayke Nas en Ned McGowan hebben ieder een fotoserie van Burtynsky gekozen en zich daardoor laten inspireren. De bedoeling was de serie onderdeel te laten worden van het compositieproces.

Hexnut Ensemble presenteert Wrench

Centraal in het werk van Burtynsky staat de ingrijpende veranderingen van de aarde door de invloed van de mens. Hierbij tast hij de dunne lijn af tussen schoonheid en rauwheid door de transformatie van de natuur door de industrie op een sprekende manier weer te geven. Omdat er veel overeenkomsten zijn tussen de kern van de klankwereld van Hexnut en het werk van Burtynsky op het gebied van expressie en automatisering, compositie en improvisatie halen de twee in Wrench het beste in elkaar naar boven.

Hexnut Ensemble presenteert Wrench

Het uitgangspunt van Hexnut in Wrench is het creëren van een uitgebalanceerde choreografie waarin beeld en geluid elkaar aanvullen. De een is er niet ter versterking van de ander, maar het gaat om het totaal waarin het ene element niet onder doet voor het andere. In zoverre kan van de creatie van een Gesamtkunstwerk worden gesproken.

Aanstaande zondag, 4 november, staat Hexnut met Wrench in LantarenVenster. Benieuwd naar deze choreografie van muziek met de foto’s van Edward Burtynsky? Kaartjes kun je kopen via de kassa van LantarenVenster (010-2772277) of bestellen via de website!

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Alysia van Dijk