‘Programma II’ door Nederlands Dans Theater 1

Programma II: Kylián, Inger, Walerski door Nederlands Dans Theater 1 (c NDT / Joris-Jan Bos)

‘Programma II: Kylián, Inger, Walerski’ door NDT 1

Op zaterdag 27 oktober doet het Nederlands Dans Theater de Rotterdamse Schouwburg aan met Programma II. Drie verschillende choreografen staan aan de basis van het programma waarin hoogtepunten uit het repertoire van het NDT, maar ook nieuwe stukken ten tonele worden gebracht.

Programma II bestaat uit vier verschillende choreografieën van drie verschillende dansmakers.  Oud artistiek leider, -huischoreograaf en tevens een van de grondleggers van het NDT, Jiří Kylián, zal het publiek twee stukken uit zijn Black & White- reeks laten zien. In Sweet Dreams uit 1990 heeft Kylián zich laten inspireren door grote namen uit de filosofie: Webern en Kafka. Door scènes te laten overlopen met tegenstellingen ontstaat een absurde beeldvorming. Het publiek neemt een kijkje in het menselijk onderbewustzijn, maar dan wel overschonken met een ironisch sausje. Sarabande (1990) is het tweede ballet van Kylián deze avond, dat wordt gekenmerkt door mannelijke energie en muziek van Bach.

‘Programma II: Kylián, Inger, Walerski’ door Nederlands Dans Theater (c Daisy Komen)

Ook associate choreographer van het NDT, Johan Inger, komt voor Programma II met een nieuwe choreografie. Na het grote succes van I knew then eerder dit jaar, probeert hij dit succes uiteraard te evenaren met zijn Sunshine Logic.

De in 2008 als choreograaf gedebuteerde Medhi Walerski toont Chamber. Walerski is al meer dan tien jaar een vooraanstaand danser bij het NDT en na zijn choreografiedebuut bleek hij ook daarin uit te blinken. Samen met de Engelse componist Joby Talbot reflecteerde hij voor Chamber op Stravinsky’s Le Sacre du Printemps.

Programma II is op zaterdag 27 oktober te zien in de Rotterdamse Schouwburg. Voorafgaand aan de dansvoorstelling is er een gratis inleiding. Meer weten over het Nederlands Dans Theater, Programma II of de choreografen? Kijk dan op www.ndt.nl!

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Alysia van Dijk