Een ode aan Dr. Elie van Rijckevorsel (1845-1928)

Een ode aan Dr. Elie van Rijckevorsel (1845-1928)

Ter viering van het 100-jarig bestaan van de Erasmusstichting brengen Rotterdamse musea een ode aan de oprichter Elie van Rijckevorsel. Niet alleen zijn verzameling van objecten uit verschillende culturen en etnografica staan centraal, maar ook zijn wereldreizen, zijn herbarium en zijn manier van leven.

Van Rijckevorsel kwam uit vooraanstaand koopliedengeslacht. In tegenstelling tot de familietraditie koos hij voor de wetenschap en studeerde natuurwetenschappen. Als een van de eerste Nederlandse wetenschappers reisde hij per stoomschip naar Nederlands-Indië om daar aardmagnetische observaties te verrichten. Van Rijckevorsel bezocht later ook Zuid-Afrika, Brazilië, Canada en de Verenigde Staten.

Een ode aan Dr. Elie van Rijckevorsel (1845-1928)

Op 17 juli 1911 richtte Van Rijckevorsel de Erasmusstichting op, met als hoofddoel: de bevordering van onderwijs, kunsten en wetenschap in Rotterdam.
De Stichting zou vooral na de dood van Elie en zijn vrouw de gewenste doelstellingen moeten gaan dienen. In eerste instantie had de Stichting een fiscale doelstelling, namelijk om vermogensbestanddelen zoveel mogelijk te vrijwaren van belastingen, terwijl ook het levensonderhoud van Elie zelf en zijn vrouw moest worden gegarandeerd, want, zo schreef Elie zijn neef “wij leven er goed van en wenschen dat te blijven doen”.

De avonturier verzamelde tijdens zijn reizen vele objecten uit allerlei culturen. Zijn reizen naar de uithoeken van de wereld hebben het Rotterdams cultuurbezit enorm verrijkt.
Ter ere van het 100-jarig bestaan van de Erasmusstichting presenteren vijf Rotterdamse musea het verhaal van de Rotterdamse wetenschapper, reiziger, avonturier en verzamelaar.

Een ode aan Dr. Elie van Rijckevorsel (1845-1928)

In de tentoonstelling Elie van Rijckevorsel & het Wereldmuseum geeft het Wereldmuseum aandacht aan een medeoprichter en zijn nalatenschap aan het museum van ruim 900 bijzondere objecten.
Veel van deze objecten worden nog steeds gezien al ware topstukken.

Het Maritiem museum staat in de tentoonstelling Scheepskisten vol kennis stil bij de negentiende-eeuwse onderzoekers die op expeditie gingen. De reis van Elie van Rijckevorsel naar Nederlands-Indië staat hierbij centraal.

Een ode aan Dr. Elie van Rijckevorsel (1845-1928)

Het Natuurhistorisch Museum en Boijmans van Beuningen besteden aandacht aan het herbarium van Van Rijckevorsel. Deze bestaat uit twee dikke banden met kunstig samengestelde bladen vol gedroogde bloemen en planten van locaties die uiteenlopen van Brazilië tot Krooswijk. Het eerste deel (1863-1882) wordt geëxposeerd in het Natuurhistorisch en het tweede deel (1882-1883) is te zien bij Boijmans van Beuningen.
Boijmans van Beuningen brengt onder de titel Een verzameling verzamelingen eveneens een aantal uiteenlopende collecties van Elie van Rijckevorsel samen. Van Indische batiks tot koloniale meubelen.

In tentoonstelling Rijk leven – Van Hogendorp, Van Rijckevorsel & de Rotterdamse elite staat het Schielandhuis stil bij de luxueuze levensstijl en grandeur van de Rotterdamse elite van de negentiende eeuw. Speciale aandacht daarbij voor Elie van Rijckevorsel.

Wereldmuseum
Elie van Rijckevorsel en het Wereldmuseum, 1874-1884
t/m 29-01-2012

Maritiem Museum Rotterdam
Scheepskisten vol kennis – Met Elie van Rijckevorsel op expeditie
t/m 4-2-2012

Natuurhistorisch museum
Het ‘Herbarium’ van Elie van Rijckevorsel
t/m 8-1-2012

Museum Boijmans Van Beuningen
Dr. Elie van Rijckevorsel (1845-1928): een verzameling verzamelingen
t/m 29-1-2012

Museum Rotterdam Het Schielandshuis
Rijk leven
t/m 29-1-2012

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Rabia Debipersad