The Domino Effect

The Domino Effect

Op het afgelopen Nederlands Filmfestival ging de prijs voor beste regie naar de Nederlandse Global Social Problem film `The Domino Effect’. Regisseur/auteur Paula van der Oest laat daarin zien hoe een globale financiële crisis ingrijpt op de levens van `gewone’ mensen.

Op 9 september 2008 duikelden de aandelen van de Amerikaanse bank Lehman Brothers met 40 procent. Voor haar nieuwe film het Domino Effect haalde Paula van der Oest haar inspiratie uit het begin van de kredietcrisis in 2008. Paula van der Oest las in die tijd het verhaal van een Engelse stadje waar de sluiting van een fabriek een ketting van ellende veroorzaakte. Van der Oest:  `Dat gegeven gebruikte ik om een verhaal te bedenken over de gevolgen van de kredietcrisis voor gewone mensen’

The Domino Effect

Van der Oest pitchte haar film volgens eigen zeggen met het volgende verhaal: Een bankier neemt risico. Het gaat mis: de bank valt om en neemt een andere bank mee. Een Amerikaans autobedrijf komt daardoor in problemen. Een autohandelaar in China verliest zijn geld en kan niet meer leveren aan Nederland. In Amerika verliest een monteur zijn baan en kan een schuld niet meer betalen waardoor iemand in India… Een Nederlandse dealer van Chinese auto’s ontslaat zijn Afrikaanse au pair waardoor haar dochter in Afrika op straat komt te staan. Zich verkoopt. Ze ontmoet een bankier die failliet is gegaan…

The Domino Effect

Intussen heeft de film op Nederlands Filmfestival in Utrecht een Gouden Kalf voor de beste regie gewonnen. Het is het tweede Kalf voor de in 1965 in Laag-Soeren geboren regisseur Paula van der Oest. In 1994 won zij de prijs al een keer won voor het TV-drama `Coma’ gebaseerd op ‘Drie Zusters’ van Anton Tsjechov. Tussen haar afstuderen en heden won ze meerdere filmprijzen en werd veelvoudig genomineerd. Onder andere in 2001, voor een Academy Award, een Oscar voor beste niet Engelstalige feature, met haar film `Zus & Zo’.

The Domino Effect

Nu dus `The Domino Effect’. Actueel is een understatement.

Hoewel een Nederlandse productie, de film is geproduceerd door The Domino Effect BV, kreeg `The Domino Effect’ een internationale cast met onder meer James D’Arcy, (zus van Carice) Jelka van Houten, Harriet Walters, Theo Maassen, David Hayman en Bracha van Doesburgh.

Te zien vanaf 25 oktober ’12 in Rotterdam

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Ronald Glasbergen