Open Atelierdagen bij NE Studio’s

Open Atelierdagen bij NE Studio’s (c Marianne Grootenboer / Rene Castelijn)

Op zaterdag 13 en zondag 14 oktober houden kunstenaars, fotografen en ontwerpers van de NE Studio’s de jaarlijkse open atelierdagen. In de ateliers en de fotostudio op het Noordereiland in Rotterdam zijn er foto’s, installaties, boeken, schilderijen, grafiek en tekeningen te bezichtigen.

De open dagen zijn ook gelijk een mooie aanleiding om het Noordereiland te bezoeken. Een apart stuk Rotterdam verbonden met de stad via de bruggen, te midden van verkeersaders, kantoorgebouwen en havenactiviteiten.

In 1600 was het huidige Noordereiland nog een zand-plaat aan de oever van de Maas, waar misdadigers worden verhangen aan de admiraliteitsgalg. Later werd er een pesthuis gebouwd, dat nooit als zodanig werdt gebruikt. Tussen 1860 en 1880 graaft men de Noorderhaven verder uit en zo ontstaat het Noordereiland.

Vanaf dat moment ontwikkelt het eiland zich. Enkele beeldbepalende gebouwen verrijzen aan de kade. Hulstkamp jenevers en likeuren vestigt zich in het markante gebouw aan de Maaskade. In het Art Nouveau-gebouw daarnaast is tegenwoordig Ooms gevestigd. De middenstand op het eiland floreert totdat in 1940 de Duitsers met watervliegtuigen op de Maas landen en het eiland bezetten. Vier dagen lang verdedigen mariniers de Willemsbrug. Na een Duits ultimatum wordt Rotterdam gebombardeerd en in de namiddag van 14 mei 1940 capituleert de stad. In 1953 zet de watersnoodramp het eiland blank. De wijk verpaupert door kaalslag en winkels en bedrijven verdwijnen. In 1993 verdwijnt de bovengrondse spoorweg en rijden de treinen voortaan door de spoortunnel onder het eiland door. Het eiland dient jarenlang als werkplatform voor de Erasmusbrug.

Open Atelierdagen bij NE Studio’s (c Tamyra Meesters/ Marjoke Schulten)

Maar inmiddels is de betrekkelijke rust, maar ook de bedrijvigheid weergekeerd. Steeds meer creatieve ondernemers en kunstenaars vestigen zich op het eiland in voormalige winkel- en kantoorpanden.

Zo is er Galerie Ben Wind, de thuishaven van het oeuvre van de Rotterdamse pers- en havenfotograaf. Ben Wind overleed tijdens een helikopterongeluk in de zomer van 2010 tijdens de Tour de Port. In de galerie wordt regelmatig zijn werk tentoongesteld, maar ook foto’s van andere fotografen.

Ook De Zwarte Ruyter aan de Van der Takstraat organiseert regelmatig exposities.

NE Studio’s vertegenwoordigt verschillende kunstenaars: Jaap Hoffmann, Minne Smits, Rick Keus, Tamyra Meesters, Marjoke Schulten, Marianne Grootenboer, Raymond de Vries en Rene Castelijn. Zij tonen aanstaande zaterdag en zondag (13 en 14 okt ’12) tussen Tussen 10.00 en 17.00 hun werk.

Open Atelierdagen bij NE Studio’s (c Raymond de Vries)

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra