Het bereiden van levende vis – Silent City

Het bereiden van levende vis - Silent City

Threes Anna, een schrijfster die haar eigen boeken verfilmt, maakt nieuwsgierig. Bovendien is Silent City op het Nederlands Filmfestival genomineerd voor de Prijs van de Filmkritiek. Rosa (Laurence Roothooft) werkt in Tokio, in een befaamd restaurant. Ze wil van chef-kok  Kon San (Makoto Makita), de ultieme kunst van vis bereiden leren.

De weg naar het meesterschap blijkt niet eenvoudig.  Rosa is de laagste in de hiërarchie van het restaurant . Ze mag schoonmaken. En dan alleen het simpelste daarvan.  Ze maakt de meester alleen van afstand mee . Die bereidt zijn beroemde maaltijden achter gesloten deuren worden. Het enige wat ze mee krijgt is de geur. Er wordt nauwelijks gesproken en van wat gezegd wordt verstaat ze nauwelijks iets.

Het bereiden van levende vis - Silent City

Ook het leven buiten werktijd valt niet mee. Ze deelt een kamer met Aki (Ayako Kobayashi), een ander meisje. Die gaat elke avond uit, komt laat en vrolijk weer  thuis. Iets wat Rosa alleen maar sterker een gevoel van isolement geeft.

Als een groep Europese vrouwen het restaurant binnenkomt, heeft Rosa even de hoop weer eens gewoon te kunnen praten. Maar het blijken Finnen te zijn. Rosa kan er geen woord mee wisselen.

Het bereiden van levende vis - Silent City

Threes Anna die in 2007 met haar film The Bird Can’t Fly Gouden Kalveren voor fotografie en geluid won, heeft zelf een tijdje in Japan gewoond. In 1986 toen ze op de Rietveld Academie zat koos voor een stage in Tokio bij een theatergroep aldaar. Bij een etentje in een visrestaurant kreeg ze Ikizukuri, een bewegende nog levende vis, opgediend.

Theater maken deed ze tussen 1989 en 1998 als artistiek leider van het spektakeltheater van Dogtroep. In 2003 verscheen de eerste roman van Threes Anna. Deze film is gemaakt naar haar derde roman `Stille stad’ uit 2006

Een feestje van het personeel in het restaurant lijkt het tij voor de vereenzaamde Rosa te keren. Haar zo gesloten collega’s blijken toch wel aardig. Maar de volgende dag gaat het onverschillige leven tussen dode vissen en zwijgende collega’s als vanouds verder. Rosa zoekt een uitweg. Via haar kamergenote vindt ze een baantje bij een nachtclub. Daar krijgt ze veel aandacht. Vooral van zakenman Susuki (Shinji Otani), meer dan haar lief is. Het dreigt de ondergang te worden, van haar zelf en alles waar het haar om begonnen is.

Het bereiden van levende vis - Silent City

Filmer, schrijver Threes Anna is behalve om het drama van een meisje, alleen in een grote voor haar gesloten stad,  ook om vervreemding te doen. Threes Anna: ` volgens mij zijn er twee culturen die echt compleet anders zijn dan de onze: die van de Aboriginals en Japan’.

De jonge actrice Laurence Roothooft die pas vorig jaar op het toneel debuteerde met de `De eenzaamheid van de priemgetallen’ van  Matzer theaterproducties moet zich in haar rol van Rosa staande houden tussen onverschilligheid en opdringerigheid in een wereld die afstand tot kunst verheven lijkt te hebben.

Draait op Nederlands Filmfestival in Utrecht en is vanaf 4 oktober te zien in de bioscoop in Rotterdam

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Ronald Glasbergen