Dansateliers presenteert One Night’s Dance

Dansateliers presenteer One Night's Dance

Nieuwsgierig naar nieuw choreografietalent? Op 11, 12 en 13 oktober is het tijd voor alweer een nieuwe editie van One Night’s Dance. Waar vorig jaar tien jonge dansmakers de kans kregen zichzelf te ontdekken, is Dansateliers het project ditmaal met vijf jonge en enthousiaste creatievelingen aangegaan.

Op 3 september zijn Daniela Cruz, Eilit Marom, Loïc Perela, Conner Schumacher en Raúl Saldarriaga begonnen met een zes weken durende zoektocht naar hun choreografische identiteit. Door hun verschillende achtergronden en ideeën krijgen zij zo de kans hun werk naar een hoger, maar vooral ook ander, niveau te tillen.

Over de choreografen
Waar we sommige van de deelnemende choreografietalenten al vaker langs hebben zien komen in de Nederlandse danswereld, zijn anderen net begonnen met het vestigen van hun naam. Zo is Loïc Perela bekend als dansers van het Scapino Ballet Rotterdam, maar zagen we hem eerder dit jaar tijdens het talentontwikkelingsprogramma ChoreoRoam Europe 2012, waarin Dansateliers partner is. Ook Eilit Marom zijn we al eerder tegengekomen. Nadat ze naar Nederland is verhuisd, heeft ze haar danscarrière op een lager pitje gezet en zich vooral gericht op het choreograferen. Inmiddels heeft ze haar werk in Nederland onder andere bij Dansateliers, in Korzo en het muziekgebouw in Amsterdam laten zien, maar ook in haar geboorteland Israël heeft men al kennisgemaakt met haar choreografieën. Tenslotte is, ook vanuit andere disciplines, Connor Schumacher een bekende naam. Deze ‘alleskunner’ kan wellicht inspireren door zijn veelzijdigheid en zijn actieve rol binnen verscheidene disciplines. Naast dans houdt hij zich namelijk ook bezig met onder anderen grafisch ontwerpen, fotografie en videomontage.

Raúl Saldarriaga is in zijn thuisland Colombia een veelgeprezen grote naam. In Nederland kennen we hem van zijn artist-in-residency bij Dansmakers Amsterdam. Daniela Cruz is vooral bekend als danseres. Door deel te nemen aan One Night’s Dance zal dansminnend Nederland hun choreografietalent wellicht niet meer vergeten.

Dansateliers presenteer One Night's Dance (foto's van de 2011 versie)

Het proces
Door het uitwisselen van elkaars ervaringen, gedachten en meningen zullen de choreografen door middel van workshops werken aan hun eigen choreografische identiteit. Tijdens dit proces worden ze uiteraard niet in het diepe gegooid. Onder dramaturgische begeleiding van Francien van der Putt, Bruno Listopad en Mor Shani ontwikkelen de choreografen zich gedurende een periode van zes weken.

Eindresultaat
Wanneer de talentvolle dansmakers na zes intensieve weken allemaal een choreografie hebben gemaakt, zullen deze in de Gouvernestraat aan het publiek worden getoond. Na afloop van de presentaties krijgt het publiek de kans vragen te stellen aan de dansmakers. Naast de spanning betreffende de reacties van het publiek is er nog een belangrijke zaak die een extra dimensie aan de avond geeft. Een van de choreografen krijgt de kans om in 2013 een Research and Development Traject aan te gaan bij Dansateliers. Een uitgewezen kans om zich als choreograaf verder te ontwikkelen!

Benieuwd naar de choreografieën van de vijf talenten? Kaartjes voor One Night’s Dance zijn te bestellen via de site van De Gouvernestraat.

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Alysia van Dijk