‘Out of control’ – Savages

Out of control - Savages

‘Dat ik jullie dit vertel, betekent niet dat ik aan het einde van dit verhaal nog in leven ben’, zegt Ophelia (Blake Lively) in de voice aan het begin van `Savages’ de nieuwe film van Oliver Stone (Platoon). Ze vervolgt: ‘ Dit is het soort verhaal waarin de dingen volledig uit de hand lopen’.

Voor gelauwerd veteraan filmmaker Stone is dit een terugkeer naar films als `Natural Born Killers’ (1994) en de meer duistere kanten van het zorgeloze Amerikaanse bestaan. Nu anno 2012.

Ophelia leeft samen met haar twee mannen, de vrienden Ben (Aaron Taylor Johnson) en Chon (Taylor Kitsch) in ‘Laguna Beach’ Californië, op honderdvijftig kilometer van de grens met Mexico.

Out of control - Savages

Dankzij een soepele Zuid Californische levensstijl en gesteund door Chon en Ben’s succesvolle marihuanahandel leiden ze ontspannen en zorgeloos bestaan. De kwaliteit van hun product straalt af op hun sociale relaties in wijdere kring. Op die manier trekt hun bedrijfsvoering en product de aandacht van het zuidelijk van de grens gevestigde Baja Cartel. Dat wordt geleid door Elena ‘La Reina’ (Salma Hayek), bijgestaan door de koudbloedige sterke man Lado (Benicio del Toro) en de louche advocaat Alex (Demian Bichir).

Out of control - Savages

Wat volgt laat zich raden. De nietsontziende La Reina wil een aandeel in de onderneming van Chon en Ben. In het Mexico van het laatste decennium nemen cartels geen genoegen met nee of met halve zaken en behoort bloedvergieten tot de orde van de dag. Ze zijn gewend hun zin te krijgen of anders onscrupuleus en dodelijk geweld te gebruiken.

De oplossing voor Ophelia , Ben en Chon met de hoogste levensverwachting en behoud van welvaart lijkt toegeven, maar ze kiezen de aanval. Ze worden daarin bijgestaan door Dennis, een corrupte DEA agent. Een personage dat acteur John Travolta past als een goed ingedragen maatpak. Hun verzet blijft niet zonder gevolgen. En zo escaleert het verhaal via een reeks tactische zetten langs de rand van een oorlog die niet te winnen lijkt.

Out of control - Savages

De dwarse, als links bekend staande Oliver Stone, drievoudig Oscarwinnaar en gedecoreerd Vietnam veteraan (maker van films als Salvador (1986) , JFK (1991) , Natual Borm Killers (1994) en mislukkingen als Alexander (2004) , schrijver van films als Scarface (1983) en Conan the Barbarian (1982) ,vriend van Hugo Chavez en van Fidel Castro over wie beiden hij films maakte keert met deze film terug naar de main stream thriller.

Stone combineert parafraseert graag en meesterlijk of het nu met verschillende typen beeld binnen de scene zijn of verschillende tonen van filmvertelkunst, binnen het verhaal. Gecombineerd met het samengebrachte vakmanschap maakt dat elke Stone belangrijk.

Vanaf 27 september in Rotterdam in de bioscoop

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Ronald Glasbergen