Kees van Dongen Schilderdag in Delfshaven

Kees van Dongen Schilderdag in Delfshaven

Cornelis Theodorus Maria van Dongen werd 26 januari 1877 geboren in Delfshaven. Al vroeg werd zijn tekentalent ontdekt maar geld om hem te laten studeren was er niet. Hij moest vanaf zijn veertiende zelf de kost verdienen en volgde van 1892 tot 1897 avondlessen aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen (tegenwoordig de Willem de Kooning Academie) maar die bevielen hem niet. In 1897 vertrok hij daarom naar Parijs, waar hij in eerste instantie zijn onderhoud voorzag als huisschilder en als illustrator voor satirische tijdschriften.
Daarnaast exposeerde hij ook zijn schilderijen en in 1905 beleefde hij zijn doorbraak op de geruchtmakende tentoonstelling in Salon d’Automne met onder anderen ook Henri Matisse. Er volgde een zeer succesvolle en rijke carriere tot zijn overlijden in 1968.

In 1926 werd hem het Franse Legion d’Honneur toegekend en in 1927 de Belgische Kroonorde. En sinds 2009 eert Delfshaven met de Kees van Dongen Schilderdag de grootste kunstenaar die Delfshaven ooit heeft voortgebracht.

Kees van Dongen Schilderdag in Delfshaven

De pittoreske plek staat zaterdag 25 augustus wederom geheel in het teken van de beroemde schilder. Een aantal beroepskunstenaars uit binnen- en buitenland treedt die dag in de voetsporen van de Meester en schildert in diens kenmerkende stijl een vrouwenportret. Want Van Dongen staat immers bekend om zijn vele schilderingen van vrouwen. Voor hem was de vrouw ‘het mooiste landschap’, de vrouw was zijn ‘muze’.

Modellen in zwierige jurken uit de tijd van de meester poseren op verschillende locaties rond de haven en kunnen worden geschilderd. Degenen die op de schilderdag ook zin hebben om te komen schilderen mogen meedoen aan de ode. Zij dienen zich dan op zaterdagochtend tussen 11.00 en 12.00 met hun schilderspullen aan te melden bij ‘t Zakkendragershuisje.

Op zondag 26 augustus worden de gemaakte schilderijen bij De Dubbelde Palmboom geëxposeerd. Een onafhankelijke jury zal die middag het beste schilderij aanwijzen en de Kees Van Dongenschilderprijs uitreiken. De schilderijen blijven daarna nog tot en met zondag 2 september te zien.

Daarna is de expositie nog t/m 30 september te zien bij ‘t Zakkendragershuisje.

Kees van Dongen Schilderdag in Delfshaven

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra