Bazar Bizar en Route du Nord

Bazar Bizar en Route du Nord (afbeeldingen Lotte Teusink en Martijn te Winkel
Van Noord naar Zuid.

UIteraard vinden de meeste culturele evenementen, festivals, concerten en exposities plaats in en rond het stadshart. Maar ook in andere delen van de stad zijn er ontwikkelingen zoals bijvoorbeeld in het Oude Noorden en Charlois. Deze twee wijken zijn erg in opkomst en vanwege nieuwe initiatieven de moeite waard om te bezoeken. Vooral dit weekend want dan vindt er in het Oude Noorden Route du Nord plaats en in Charlois Bazar Bizar.

Vanavond vindt bij Garage C de opening plaats van Route du Nord. Garage C is de nieuwe naam van Rotabs, het stylecenter aan de Zaagmolenkade. De naam wordt aangepast omdat de samenwerking tussen verhuurder Havensteder en de initiatiefnemer van Rotabs is beëindigd.

Garage C is gedurende het weekend de locatie voor de centrale groepsexpositie van gastcurator Hugo Bongers. Al vier decennia beleidsmatig en uitvoerend betrokken bij de ontwikkelingen in de kunst- en cultuursector van met name Rotterdam. Hij was bijvoorbeeld directeur van museum Boijmans Van Beuningen. Momenteel is hij als lector Cultural Diversity verbonden aan de Hogeschool Rotterdam. Ook is hij de secretaris van de flink bekritiseerde Rotterdamse Raad van Kunst en Cultuur. Het RRKC presenteerde onlangs het adviesprogramma waarin veel subsidieaanvragen van culturele instellingen zijn afgewimpeld. De organisatie had hem echter al uitgenodigd voor het pijnlijke advies bekend was.

Onder de naam ‘Zeven manieren om in slaap te vallen’ heeft hij een een expositie ingericht waarmee hij een kijk op de veranderende verhoudingen tussen de seksen wil tonen. Kunstenaars die hij uitnodigde zijn onder andere Petra Laaper, Tim Leyendekker, Martijn te Winkel en Tukker & Everwijn Instituut. In de winkelunits van Garage C presenteren galeries zoals Bob Smit Gallery, Galerie Frank Taal, Galerie Hommes, Galerie Iris Cornelis en Zic Zerp Galerie zich.

Route du Nord

Route du Nord vindt echter niet alleen plaats bij garage C maar in de hele wijk. Om het Noordplein, het Zwaanshals, de Zaagmolenkade, het Pijnackerplein en de andere plekken compleet sfeervol onder te dompelen worden het straatbeeld en de expositieruimtes verlevendigd met verrassende acties van muzikanten, voordragende dichters en schrijvers en kunstperformers zoals Kamp Horst, Stichting Nadorst, Daniël Dee en stadsdichter Ester Naomi Perquin. Daarnaast zijn er concerten van bijvoorbeeld Lenya en Bruno Ferro Xavier da Silva en draaien dj’s onder andere de vele cafés die de buurt rijk is.
Route du Nord hoort inmiddels al zes jaar bij het Oude Noorden. Aanvankelijk was het een pure lokale aangelegenheid maar inmiddels heeft het festival zich ontpopt tot een laagdrempelige, maar ook serieus te nemen kunstroute waar geen liefhebber omheen kan.

Datzelfde geldt grotendeels ook voor Bazar Bizar in Charlois dat op een dag, zaterdag 23 juni, plaats heeft. In 2008 vond de eerste kleinschalige editie plaats en Bazar Bizar is alleen maar gegroeid. Deze jubileumuitgave wordt weer groter aangepakt want het valt samen met de viering van 550-jarig bestaan van Charlois en het Kunstweekend.

Bazar Bizar

Bazar Bizar brengt net als Route du Nord kunst, muziek, lekker eten en performances bij elkaar. Vijftig bekende en minder bekende kunstenaars en vormgevers zullen op een originele manier hun werk presenteren en verkopen rondom de Oude Kerk in de dorpskern van Charlois. Daarnaast zijn er muziekoptredens van bands als The Bucket Boyz, Strafkamp, Grassmoawer en Pomrad. De Oude Charloisse Kerk zal ook het podium zijn voor een uniek optreden van (geluids)kunstenaar Dennis de Bel en organist Rien Donkersloot.

In beide gevallen genoeg redenen om het centrum van Rotterdam eens links te laten liggen en Noord en/of Zuid te bezoeken.

www.routedunord.nl
www.bazarbizarrotterdam.nl

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra