Sound Spectrums in TENT.

Sound Spectrums in TENT.

Rotterdamse geluidskunst in TENT.

Een van de meest actieve culturele instellingen in Rotterdam is Tent. Vrijwel wekelijks wordt er een activiteit georganiseerd in het platform voor hedendaagse kunst aan de Witte de Withstraat. Komende zaterdag is er Sound Spectrums, een show vol media- en geluidkunst die je eerder bij de meer gespecialiseerde overburen Worm of V2 verwacht.

Tent heeft Dennis de Bel, Machinefabriek, Geert Mul en Michel Banabila en Telcosystems uitgenodigd om muziekperformances, visuals en soundscapes te creëeren voor in het voormalige schoolgebouw. Alle deelnemende artiesten/kunstenaars worden beschouwd kopstukken uit de Nederlandse mediakunst en opereren vanuit Rotterdam. Normaal worden ze meestal uitgenodigd om op te treden bij vooruitstrevende muziekfestivals en in clubs maar dit keer moeten ze dus in een beperkte, klinische omgeving werken.

Dennis de Bel studeerde in 2007 af als interactieve multimedia designer aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en in 2009 aan het Piet Zwart Institute. Hij ontwikkelde voor Sound Spectrums Myspacebandcampsoundcloud. Een totaalinstallatie waarin muizen in kooien dribbelen, vier gitaristen in een tent muziek spelen en een wolk geluid maakt.

Sound Spectrums in TENT. (c Dennis de Bel)

Het driekoppige Telcosystems wordt gevormd door Lucas van der Velden, Gideon Kiers en David Kiers. Alledrie studeerde ze aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, Lucas van der Velden en Gideon Kiers hebben hun basis in Rotterdam. Ze gunnen de première van hun monumentale audiovisuele drieluik THRIFT aan Tent. Ze beloven een experimentele improvisatie van beeld en geluid waarin met digitale middelen de zintuigen op scherp worden gezet.

Geert Mul en Michel Banabila presenteren het eerste deel van hun langer lopend researchproject Sound of Identity, een onderzoek naar manifestaties van culturele identiteit in beeld en geluid in twee live-sets. Geert Mul is multimediakunstenaar van het eerste uur. Hij werd in de jaren ‘90 bekend met zijn live video-screenings tijdens The Future-clubavonden in Nighttown en grote Nederlands popfestivals. Hij werkt samen met een andere oudgediende: Michel Banabila. Hij is geluidskunstenaar, componist en producent. Banabila combineert ‘gevonden geluiden’ van radio en televisie met verschillende muziekstijlen variërend van experimentele elektronica, atmosferische ambient en jazz tot klassieke muziek.

Rutger Zuydervelt studeerde af als grafisch ontwerper aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem maar ging in 2004 onder naam van Machinefabriek verder als geluidskunstenaar. Hij manipuleert de hele avond het gedrag van geluid in een van de zalen.

Entree: € 4,-
Zaterdag 16 juni 2012. Aanvang: 19.00 uur

www.tentrotterdam.nl

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra