The Humans van Alexandre Singh

The Humans van Alexandre Singh

Witte de With, Center for Contemporary Art is een internationale kunstinstelling met Rotterdam als thuisbasis. Sinds 1990 onderzoekt Witte de With wereldwijd nieuwe ontwikkelingen in de hedendaagse kunst en presenteert deze aan het publiek door middel van tentoonstellingen, theoretische en educatieve programma’s, publieksevenementen en publicaties. Haar positie in het culturele veld is uniek. Op dit moment presenteert Witte de With de uitvoering van de productie ‘The Humans’.

The Humans van Alexandre Singh

‘The Humans’ is een project in progress met verschillende activititeiten dat zal uitmonden in een toneelstuk waarin ‘de schepping van een nieuwe wereld’ wordt nagestreefd: opvoering van het stuk staat gepland in het voorjaar 2013. Micro- en macrokosmos vallen dan als het ware samen. Het centrale thema ‘schepping’ heeft meerdere betekenislagen. Schepping als creatie kan op vele zaken betrekking hebben, die door mensen gemaakt zijn: kunstenaars scheppen kunst en kunstwerken, wetenschappers scheppen wetenschap en kennis, politici scheppen wetgeving en beleid. Het idee voor dit project ontstond uit een onderling verband tussen beeldend kunstenaar Alexandre Singh en de nieuwe directeur van Witte de With Defne Ayas.

Defne Ayas, directeur Witte de With

Het thema sluit goed aan op de wereld van nu. Er wordt tegenwoordig veel gesproken over alles wat er gebeurd op aarde. Zal deze echt vergaan en zal er een wederopbouw komen? The Humans speelt zich af in een tijd voor het ontstaan van de Aarde, in een protowereld bevolkt door geesten, goden, ambachtslieden en mannen van klei en gips. De meeste mensen geloven nu niet meer in machtige goden en sterke mannen van klei en gips. Hoe zal ‘de schepping van een nieuwe wereld’ er in deze tijd uitzien? Misschien moeten we als mens weer wat meer geloven en onze werkelijke aard terugvinden.

De theatrale verwijzingen mogen dan naar de klassieke oudheid zijn, de satire is absoluut van deze tijd. Zonder aanzien des persoons worden religie, moraliteit en menselijke hybris op bijtende toon bespot.

Deze tentoonstelling is te zien vanaf 26 april 2012 t/m 6 januari 2013, in Witte de With
Kijk voor meer informatie op: www.wdw.nl

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Vivian Gade