Dunya Festival in het park bij de Euromast

Dunya Festival in het park bij de Euromast

Beleef laatste Dunya in het Park bij de Euromast

De Rotterdamse organisator Ducos is verantwoordelijk voor twee van de meest bekende festivals in de stad: Dunya en het Zomercarnaval. Onlangs maakte Ducos bekend dat ze de twee evenementen volgend jaar samen wil voegen tot het vijf dagen durende nieuwe Rotterdam Unlimited midden in de stad. De 35e editie komende zondag is dus hoogstwaarschijnlijk de laatste Dunya in de huidige vorm in het park bij de Euromast.

Met de fusie komt er een eind aan twee iconen in de stad maar woordvoerder Marit Noorlander heeft eerder in de media al laten weten dat: “Het Zomercarnaval en het Dunya festival mooi samen kunnen smelten tot één groot festival waarin die multiculturele traditie blijft behouden.”

Het is echter wel afwachten of de literaire oorsprong van Dunya nog een plek behoudt in de nieuwe opzet. Het festival is namelijk ontstaan uit Poetry International. In 1977 werd besloten dat de opening van het festival bij het standbeeld van de Rotterdamse dichter Tollens in het park bij de Euromast plaats zou vinden. Het bleek zo’n succes dat het een manifestatie op zich werd.

Naast het aanbod van literatuur werd er steeds meer muziek geprogrammeerd en groeide het festival uit tot het mondiale Dunya. De vele bevolkingsgroepen die de stad rijk is ontmoeten elkaar al meer dan dertig jaar onder het genot van lekkernijen van over de hele wereld.

Maar al enkele jaren wordt er al steeds meer ingezet op een nieuwe koers. Het traditionele wereldmuziekfestival moest meer een trendy muziekevenement worden met aandacht voor poëzie en letteren van nu.

Dunya Festival in het park bij de Euromast

Zodoende is een van de vijf podia nog steeds bestemd voor louter literatuur. Poetry Park biedt voordrachten van onder meer Esther Naomi Perquin (de stadsdichter van Rotterdam) en de Vlaamse dichter Christophe Vekeman. Het Rotterdamse Speyksessies is net als vorig jaar ook weer onderdeel van Poetry Park. Speyksessies wordt beschouwd als het meest explosieve kunstpodium van Rotterdam, een literaire en muzikale cross-over met singer/songwriters, poets, verhalenvertellers, korte film, bands en kunstexposities.

Het project: Rotterdammers lezen zelfvertaalde poëzie kent het debuut tijdens Dunya. Het project is opgezet met de gedachte dat vertaalde poëzie van festivaldichters een uitgelezen kans is om kennis te maken met de taal en cultuur van de buurman, wijkgenoot of stadsgenoot. Zondag worden alvast de eerste vertalingen voorgelezen. Op Poetry International (12 t/m 17 juni) volgen er meer vertalingen!

Maar het grote publiek zal uiteraard weer voor de bekende muzikale namen komen! Dit jaar zijn The Beat en Shantel de publiekstrekkers. The Beat is een legendarische skaband. De Britten maken met hun optreden bij Dunya hun rentree op de Nederlandse festivalbodem. Shantel wordt gezien als de peetvader van de Balkanbeat en zal Central Park, het hoofdpodium, afsluiten met z’n Bucovina Club Orkestar. Ook de kolkende internationale partyformatie TenTemPiés, de Turkse skapunkband Athena en soulzangeres Miss Casita maken hun opwachting.

Als altijd mag ook Rotterdams en lokaal muzikaal talent zich laten horen. Het Rotterdamse podium voor wereldmuziek Grounds is verantwoordelijk voor de line-up op een podium en heeft onder meer de Rotterdamse Ron-le-Bass en de Re:Freshed Orchestra uitgenodigd. Couleur Locale kent zoals de naam doet vermoeden een volledige lokale invulling, het Rotterdamse Convoi Exceptional verplaatst zich al trommelend over het terrein en de Rotterdamse reggae-artiest Rass Motivated mag zelfs op het hoofdpodium optreden.

Dunya Festival, zondag 27 mei van 13.00 t/m 22.00

Het park bij de Euromast

Gratis toegankelijk

www.dunya.nl

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra