recensie Pretty Perfect door Dansateliers / Conny Janssen Danst

Pretty Perfect door Dansateliers / Conny Janssen Danst

‘Pretty Perfet’ fascinerende uitputtingsslag.

‘Pretty Perfect’ gaat over het streven om dingen goed te doen. Over hoe je daarmee in de fout kan gaan. Over moe worden en niet meer aan verwachtingen kunnen voldoen. Het gaat over het moment dat het masker valt. Zes mensen staren je aan. Het publiek zit in de zaal op de grond waar normaal de stoelen van de eerste rang staan. Het duurt.

Dan start er één met bewegen, als een poppetje dat op het dashboard van een auto staat, Het gewiebel steekt de anderen aan en ontwikkelt zich al snel tot energieke sprongen. De dansers bouncen op en neer, en verspreiden zich voor- en achterwaarts op het dansvlak van rode en blauwe tegels. Van sprong naar sprong, van figuur naar figuur, in monomaan tempo.

Wat lijkt op een spelletje, ontwikkelt zich tot een bloedserieuze choreografie met hoog tempo. Je voelt dat het niet fout mag gaan. Voor, achter, zij, één-twee-drie-wissel, het gaat maar door. En door. Tot in perfectie. De dansers huppelen en dansen hun figuren tot ze erbij neervallen. In eindeloos uptempo. Het stampwerk bevindt zich in het hoofd en in de benen.

Pretty Perfect door Dansateliers / Conny Janssen Danst

Dan stopt de dans en het publiek barst uit in luid applaus. Maar nee, door gaat het weer. De sprongen verplaatsen zich zijwaarts. En nog steeds gaat het niet fout. Ofschoon `Pretty Perfect’ in deze speciale DANSnacht uitvoering slechts 10 minuten duurt, weet het te fascineren: het roept een geweldige spanning op. Het doet denken aan de uitputtingsslag van de vroegere marathonvoorstellingen van Jan Fabre.
Voor het eerst zwelt nu de muziek aan en dimt de bewegingen van de dansers: ‘Private Dancer’ van Tina Turner: “I’m a dancer for money en I’ll do what you want me to do”. Het knalt erin en zet alles op z’n plek. Langzaam versterft en verkleint de beweging. Het publiek of de klant zo je wilt, verbijsterd en uitgeput achterlatend.

‘Pretty Perfect’ door Dansateliers / Conny Janssen Danst. Choreografie: Jan Martens.
Gezien: `Dansnacht’ Rotterdamse Schouwburg. Grote Zaal. 12 mei 2012.

www.dansateliers.nl
www.connyjanssendanst.nl

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Katinka Buters