Grote Stemmen tijdens de Operadagen Rotterdam

Grote Stemmen tijdens Operadagen Rotterdam (c Mathias Bothor/Sacha de Boer/Thibault Stipal/Naïve)

Grote namen in een kleine setting weten tijdens de Opera Dagen Rotterdam in intieme sfeer het publiek te bekoren. En, grote namen zijn het! In het programma onderdeel ‘Grote stemmen in Rotterdam zullen mezzosopraan Magdalena Kožená, sopraan Claron McFadden en bariton Dietrich Henschel hun opwachting maken.

Op zaterdag 26 mei zal de wereldvermaarde bariton Dietrich Henschel het schitterende Des Knaben Wunderhorn van componist Gustav Mahler ten gehore brengen. In alle eenvoud. Henschel zal door Boris Berezovsky worden begeleid op de piano. Een setting waarin de puurheid van deze muziek tot haar recht komt.
‘Des Knaben Wunderhorn’ is gebaseerd op een dichtbundel die Mahler wist op te duiken in een bibliotheek, een verzameling gedichten bestaand uit anonieme volkspoëzie. Geschreven ten tijde van het componeren van Mahler’s inmiddels vermaarde symfonisch werk waar ook thema’s uit de volksmuziek te ontdekken zijn. Een pareltje in het ODR festival.
Zanger Dietrich Henschel heeft zijn opleiding nog mogen genieten bij Dietrich Fisher-Dieskau (28 mei 1925 – 18 mei 2012) en begon zijn internationale carriere bij de Deutschen Oper Berlin.
Henschel, een ster van formaat, gaat dan ook ter afsluiting van een vier dagen durende marathon waarin deze vermaarde bariton en pianist Boris Berezovsky de complete cyclus Des Knaben Wunderhorn van Mahler opnemen, een recital geven met een selectie van de liederen op uitnodiging van de Doelen. Een niet te missen kans om deze meesterzanger én de veelgevraagd pianist te horen aan de top van hun kunnen.

Te zien in De Doelen (Jurriaanse Zaal), za 26 mei, 15.00 uur

Opera Dagen Rotterdam is een muziektheater festival dat de traditionele grenzen van ‘opera’ met visie verkent, verlegt en als concept is gaan dienen door heel Europa. Het optreden van het Belgische Dez Mona op zondag 27 mei in de Rotterdamse Schouwburg is ook in dit licht te zien. In de balladecyclus Saga vloeien de klassieke wereld en de popwereld mooi in elkaar over. Het laat zich al zien in de instrumentale bezetting: van accordeon tot aan barokharp en viola da gamba, tot gitaar en trombone. Het belooft een Gesamtkunstwerk te worden, een weerspiegeling van onze tijd, een poëtische uiting van onze innerlijke en uiterlijke wereld.

Met het eigenzinnige saxofoonkwartet Artvark betreedt de klassieke sopraan Claron McFadden een nieuwe klankwereld. Muziek op het grensvlak van Ellington en Ravel met een vleugje Edgar Allan Poe. Sly meets Callas: speciaal voor deze samenwerking geschreven muziek met onder andere teksten van Claron McFadden zelf. Nieuwe composities, eigenzinnige solisten en de avontuurlijke groove van de saxofoons bepalen het geluid van Artvark. Vier heren en een diva meanderen door muzikale tradities, en bewegen zich tegelijkertijd al spelend over het podium in een geïmproviseerde choreografie. Dit concert is GRATIS!

Artvarck met McFadden is te zien in de Rotterdamse Schouwburg, vr 25 mei, 23.00 uur

Tot slot de beroemde Tsjechische mezzosopraan Magdalena Kožená. Misschien wel de grootste operadiva van het moment. Magdalena Kožená, die niet alleen de hoofdrol vertolkt in Ravels L’Enfant et les sortilèges, (met het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van chefdirigent Yannick Nézet-Séguin) is ook te zien op donderdag 31 mei in De Rotterdamse Doelen. Magdalena Kožená zal ook een liedrecital geven op 3 juni. Rêve d’amour is de titel van dit recital, Liefdesdroom, naar het gelijknamige lied van Gabriel Fauré. Het recital sluit hiermee direct aan op het thema van Operadagen Rotterdam 2012: Droom & Daad. Malcolm Martineau zal haar die middag begeleiden op piano.
Het programma bestaat uit:

Maurice Ravel: Vocalise – étude en forme de habañera
Claude Debussy: Ariettes oubliées
Benjamin Britten: Charms of Lullabies
Brett Dean: Poems and Prayers
Gabriel Fauré: Le papillon et la fleur; En sourdine; Rêve d’amour; Après un rêve
Olivier Messiaen: Poèmes pour Mi (Livre II)
De Doelen (Jurriaanse Zaal), zo 3 juni, 15.00 uur

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Hans E. Merts