Gergiev Festival

Gergiev Festival van het Rotterdams Philharmonisch Orkest

Het Rotterdams Philharmonisch Gergiev Festival vindt dit jaar plaats vanaf vrijdag 7 september tot en met zaterdag 15 september en heeft als thema ‘Sea & You’. Een festival waar muziekminnend Rotterdam zich alvast op mag verheugen met heel veel opera, symfonisch werk, andersoortige muziekoverstijgende parels, voor ieder wat wils happenings en voor de kleinsten onder ons het programma ‘little G’.
Met twee topdirigenten op de bok, Valery Gergiev en de huidige chef van het Rotterdams Phil, Yannick Nézet-Séguin kunnen we met een gerust hart stellen dat één van de juweeltjes van het culturele leven in Rotterdam in goede handen is.

“De editie Sea & You toont de zee als spiegel van de mens”, zegt festivaldirecteur Hans Waege: “Een duik naar het innerlijk, een verkenning van de diepe wateren van de ziel, en een lofzang op de inspiratie en levenskracht waarmee de zee ons overspoelt”.
Uitvoerenden van wereldklasse zullen hun opwachting maken. Enkele namen: het Choir of King’s College, Lise de la Salle, mezzosopraan Christianne Stotijn, de uiterst getalenteerde tenor Aleksandrs Antonenko en het toonaangevende Artemis Quartet.

De bekende opera Otello van Giuseppe Verdi (1813-1901) zal éénmalig te zien zijn en worden gedirigeerd door de naamgever van het festival: Valery Gergiev. Deze, in Rotterdam tot mytische properties uitgegroeide dirigent, leidt op zondag 9 september een eenmalige uitvoering van Verdi’s klassieker. Stertenor Aleksandrs Antonenko is te vinden in de titelrol. Verder zullen solisten, koor en orkest van het Mariinsky Theater oude tijden doen herleven.

Gergiev Festival van Het Rotterdams Philharmonisch Orkest

Symfonische concerten te over

Onder leiding van Valery Gergiev en zijn opvolger Yannick Nézet-Séguin geeft het Rotterdams Philharmonisch vijf symfonische concerten vol zeewaardig repertoire. Toen Gergievs ster nog rijzende was viel hem de reputatie ‘het best bewaarde geheim’ als dirigent te beurt. Meerder malen Yannick Nézet-Séguin aan het werk gezien hebbend, valt met enige gepaste terughoudendheid dezelfde kwalificatie dit Canadese supertalent toe te dichten. Met een uiterste precisie, een delicaat gevoel voor dynamische bereik en een zorgvuldig kijk op opbouw en dramatische ontwikkeling heeft de nog jonge chef van het RpHO zijn dirigenten-handtekening helder en gearticuleerd gezet. Meer dan een belofte voor mooie concert momenten.
Met The Magnificent Night of the Sea sluit Yannick Nézet-Séguin het Festival af met indrukwekkend zeerepertoire (van Sibelius tot Debussy).

Parels van het festival
Antonin Dvořáks (1841-1904) klassieker ‘Uit de nieuwe wereld’ wordt op ironische wijze gekoppeld aan Bryars ‘The Sinking of the Titanic’. Het gegeven ‘every man is an island’ is een van de uitgangspunten voor een eerste uitgebreide co-productie met het Ro Theater. In een unieke dubbelregie brengen het Festival en het Ro Theater ontroerend muziektheater naar het toneelstuk van Bertold Brecht: Trommelen in de nacht. Een spannende uitdaging van twee culturele Rotterdamse iconen.

Het jonge pianowonder Lise de la Salle geeft een recital waar ze Saint François de Paule over het water laat lopen en een zee van liefde bezingt. Alexander Balanescu en Ada Milea spoelen in een tomeloos fantasierijke mini-opera aan op een onbewoond eiland. Het Choir of King’s College zingt een uniek festivalprogramma omtrent de thematiek Sea & You. De schotse folkgroep The Whistlebinkies brengt de compositie Scottish Circus van John Cage (1912-1992). Dat werk is zelfs bij vele kenners van de avantgarde onbekend en het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival pakt er als enige mee uit tijdens het Cagejaar (1912-2012). De muziek wordt vergezeld van een whiskyproeverij en daarmee wordt deze avond een feest voor meerdere zintuigen.

Gergiev Festival van het Rotterdam Philharmonisch Orkest

Kinderprogramma Little G (4–9 jaar)
In het kinderprogramma Little G stelt de bezoeker zelf het muzikale parcours samen. De kleinsten mogen kiezen uit een strandwandeling met celliste Claire Goldfarb en jongleur Pierre-Nicolas Bourcier, of geniet van het klaterende concert ‘Watermuziek’ van Händel of tovert zichzelf om tot een levend muziekinstrument. Tijdens een workshop met componist Thomas Smetryns wordt een gloednieuwe zeecompositie gemaakt. De te gebruiken instrumenten zijn te vinden aan het strand: water, emmers, gieters, schelpjes, windklokjes en zand.

Happenings
Lekker kort, zeer gevarieerd, gratis toegankelijk en van de hoogste kwaliteit: ziedaar de gemene deler van de muzikale programma’s in ‘C the City’. Vorig jaar presenteerde het Festival de eerste editie van deze happening op de Kop van Zuid, en dat initiatief bleek met zo’n 5.000 bezoekers een schot in de roos. Dit jaar krijgt C the City op 8 september een spetterend vervolg met optredens van Gabriel Rivano, The Spiral Consort en vele anderen. Voor ‘C the City’ 2012 heeft het Festival de handen ineengeslagen met de Wereldhavendagen die in hetzelfde weekend op de Kop van Zuid plaatsvindt. In de nacht van 7 september brengt het Festival op het Schouwburgplein een compositie voor vier heteluchtballonnen, ensemble en live-electronica.

Het Gergiev Festival is van 7 t/m 15 september 2012 in Rotterdam. Het volledige programma is te vinden op www.gergievfestival.nl

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Hans E. Merts