Requiem door Nanine Linning

Requiem door Nanine Linning in de Rotterdamse Schouwburg

Ze mag beschouwd worden als één van de meest succesvolle en daarmee vooraanstaande choreografen die haar scholing, haar rijping, de eerste ontwikkelingen van haar artistieke signatuur aan de Rotterdamse Dansacademie heeft genoten: Nanine Linning. En, ze is terug in de stad die haar zoveel heeft gegeven. Haar Gesamtkunstwerk ‘Requiem’ staat op zondag 29 april in de Rotterdamse Schouwburg. Be there or be square!

Linning gaat in ‘Requiem’ op zoek naar het aardse paradijs, waarbij ze zich niet alleen focust op het verdriet om de dood, maar juist op het vieren van het leven, op de levenspassie die vrij komt als men zich bewust is van zijn vergankelijkheid. Deze tweedeling wordt gespiegeld in de structuur van de avond: Requiem is een tweeluik bestaande uit een tentoonstelling en een dansconcert.

Het eerste deel kan gezien worden als een tentoonstelling. Hier breekt Linning met de theatercode van een donkere publieksruimte van waaruit de dansers op het toneel worden gadegeslagen. Iets wat zij in eerdere voorstelling ook al heeft gedaan en zijn doel zeker niet mist. Het maakt het publiek erg bewust van haar positie, belevingsperspectief en heeft een ietwat ‘ontregelende’ werking. Ook nu weer wordt het publiek uitgenodigd over het toneel te lopen tussen de dansers die in een dertiental levende sculpturen performen en met het publiek interacteren.

Nanine Linning is altijd op zoek. Op zoek naar nieuwe vormen, nieuwe combinaties, nieuwe verhoudingen, perspectieven en inzichten. Dat is niet alleen haar kracht, het typeert haar zoektocht als ‘kunstenaar’ naar een ultiem, bij tijd en wijle existentiële ervaring. De choreografie die zij in 2005 als afscheidscadeau maakte voor ‘haar’ Scapino Ballet Rotterdam was een adembenemend duet op een deel uit Gorecki’s Symphonie nr 3. Deze korte choreografie was epic en staat bij velen nog in het geheugen gegrift.

Requiem door Nanine Linning in de Rotterdamse Schouwburg

Nanine Linning (1977) volgde de opleiding choreografie aan de Rotterdamse Dansacademie, het huidge CODARTS. Na haar afstuderen in 2002 ontving zij voor haar oeuvre van het Prins Bernhard Cultuurfonds de ‘Wim Bary Perspektief prijs’. Een aanmoedigingsprijs voor jonge scheppende kunstenaars binnen het genre muziek en theater. Naast haar eigen freelance producties (een indrukwekkende lijst) werd zij met ingang van seizoen 2001-2002 aangesteld als huischoreograaf bij Scapino Ballet Rotterdam. Hier creëerde zij haar overrompelende debuut voor het grote toneel en kreeg de verdere ontwikkeling van haar artistieke signatuur alle ruimte. In 2005 nam Linning afscheid van Rotterdam en sindsdien maakt zij eigen werk als onafhankelijk choreografe. Zij maakte indruk met haar voorstellingen Bacon, Cry Love, Dolby, Endless Song of Silence en won diverse prijzen. Daarnaast is Linning artistiek leider van Dance Company Nanine Linning te Osnabrück (Duitsland) waar ze debuteerde met de publieksfavoriet ‘Synthetic Twin’ en als operaregisseur met ‘Madame Butterfly’ van Puccini en waar ze dus ook de voorstelling ‘Requiem’ maakte.
Augustus 2012 zal Linning als artistiek leider aantreden in Heidelberg (DLD).

Requiem inspiraties en het tweede deel

Voor de fantasierijke figuren liet Linning zich inspireren door de beeldenrijkdom van oerwezens uit de Griekse en Romeinse mythologie tot en met absurde en surrealistische beelden van het kunstenaarsduo Les Deux Garçons. In het tweede deel komt de wereld uit het eerste deel tot leven en begeeft het publiek zich naar zijn stoel. Linning ensceneert op het live uitgevoerde wonderschone Requiem van Fauré een ruimtelijke en bruisende choreografie voor 22 dansers, een bariton, een sopraan en 23 koorzangers. Live videoprojectie en de nieuwe elektronische compositie met live orkest en koor van Michiel Jansen versmelten in een overweldigend, visueel en emotionerend dansconcert. Het publiek mag niets meer, maar ook niets minder dan een Gesamtkunstwerk verwachten. Een ode aan de passie voor ’t leven.

‘Requiem’, te zien in de Rotterdamse Schouwburg: 29 april, 19: 30 uur
Concept en choreografie: Nanine Linning
www.rotterdamseschouwburg.nl

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Hans E. Merts