DOEK! in het Oude Luxor

DOEK! in het Oude Luxor Rotterdam

Vele liefdesrelaties zitten gecompliceerd in elkaar. Liefde heeft een verleden en een toekomst. DOEK! is een stuk voor twee acteurs die toneelspelers spelen die samen een toneelstuk spelen. Dat klinkt ingewikkeld, en dat is het ook, maar gaandeweg de voorstelling wordt helder wie wat is, en doet, en waarom.

Ze kennen elkaar van de toneelschool. Ze hebben, op één weekje na, altijd intuïtief afstand van elkaar gehouden. Inmiddels zijn we dertig jaar verder. Hij heeft grote rollen gespeeld maar zijn drankverslaving heeft ervoor gezorgd dat zijn carrière op dood spoor zit. Zij heeft in veel grote musicals gestaan, maar is getrouwd met een rijke man en heeft al een paar jaar niet meer gespeeld. Nu staan ze voor het eerst samen in een stuk. Het is een theatrale puzzel met een ingenieuze structuur die Peter Blok en Loes Luca de kans geeft andere kanten van hun talent te laten zien, en het publiek in staat stelt flink mee te puzzelen. Een stuk met nogal een bijzondere samenstelling, waarin de vraag centraal staat: ‘Bestaat er echt en onecht in de liefde en in de kunst?’

DOEK! Oude Luxor Rotterdam

Er wordt voortdurend geschakeld tussen vertellen en spelen en zijn, en geschakeld tussen verleden en heden. Loes en Peter spelen behalve de karakters Lies en Richard ook de personages waarover Lies en Richard vertellen. In DOEK! wordt alles gedaan met één bank en licht, geen poespas van hoedjes, snorretjes en brilletjes. De schrijfstijl, woordspelingen en dialogen zijn fenomenaal en tekenend voor de schrijfster van dit stuk: Maria Goos. De voorstelling is compact, begrijpelijk en ontroerend.

Het is ingewikkeld om over DOEK! te vertellen dus je moet het zelf maar gewoon gaan zien zodat alles helder wordt! DOEK! is te zien in het Oude Luxor Theater Rotterdam van woensdag 25 april t/m zaterdag 28 april 2012.
www.luxortheater.nl

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Vivian Gade