On reality/Re – - act door Douglas Bateman en Melissa Elberger

On reality/re - - act door Douglas Bateman en Melissa Elberger  Dansateliers in De Gouvernestraat

Choreografen Douglas Bateman en Melissa Ellberger delen het podium in een double bill. Dit is een dubbelproductie, voortkomend uit een onderzoekstraject van beide makers.

Hoe ervaren wij de realiteit? Iedereen heeft zijn eigen realiteit en wie zijn wij om daar over te oordelen?
Is het mogelijk om een natuurkracht zoals zwaartekracht te overwinnen? En wat gebeurd er als deze uit zijn verband wordt getrokken?

On reality
Kijken we naar reality tv omdat het ‘echt’ is of vermaak? Realityprogramma’s nemen het niet zo nauw met de werkelijkheid. Maar wat is nu de werkelijkheid?

Douglas Bateman is gefascineerd door het begrip ‘realiteit’. Er zijn verschillende werkelijkheden want iedereen heeft een andere beleving. In het stuk wil hij verschillende dimensies laten zien. Waar de één iets ‘echt’ of ‘mooi’ vindt, hoeft de ander dat niet zo te vinden. Er is verschil van smaak in muziek, televisie en film. In wat eigenlijk niet? De wereld om ons heen bepaalt hoe we de realiteit ervaren. Iedereen heeft zijn eigen realiteit en wie zijn wij om dit te veroordelen? Het stuk is een duet tussen dansers Adam Ster en Sabina Perry. In het stuk wordt een nummer van Katy Perry gebruikt, “Hideous popsongs” zoals Douglas Bateman ze zelf noemt. De rest van de muziek is gecomponeerd door danser Adam Ster.

Alles wat je in de voorstelling ziet is misschien niet af, niet duidelijk en hoogstwaarschijnlijk niet echt …

Re – - act
Zwaartekracht is een natuurkracht die ervoor zorgt dat wij met beide voeten op de grond staan. Een kracht die twee voorwerpen aan elkaar bindt. Een thema die steeds terugkeert in de stukken van oud trapeze artieste en dansers van o.a. ISH, Melissa Ellberger.

Re – - act is geïnspireerd op de fotoserie ‘Equilibres’ (1984-1987) van het Zwitserse kunstenaarsduo Fischli en Weiss. In deze serie tonen zij een spannend spel tussen objecten in onmogelijk balancerende constructies en daar bijbehorende kettingreacties aan beweging. Zij koppelt circus, acrobatiek, moderne dans en urban dansstijlen van deze tijd. In Re – - act haalt Melissa Ellberger de oorspronkelijke samenhang van de bewegingsbeginsels uit het eigentijdse circus en breakdance uit hun context. Er ontstaat een spannend dialoog met de zwaartekracht in een ongewone mix van breakdance, moderne dans en acrobatiek.

On reality/Re – - act is te zien om 20:00 uur in De Gouvernestraat op 26, 27 en 28 april 2012.
www.degouvernestraat.nl of http://www.dansateliers.nl/

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Vivian Gade