Hamid El Kasri in De Doelen

Hamid El Kasri in De Doelen

Hamid El Kasri is geboren in Marokko en begon zijn muziekcarrière op zevenjarige leeftijd. In zijn muziek vermengt hij de Gnawa-muziek uit het noorden en het zuiden van Marokko. Bij het Marokkaanse publiek is hij een geliefde zanger en guembrispeler.

Qraqebs is een Marokkaans muziekinstrument wat bestaat uit metalen castagenetten. Het zorgt voor een muzikale trance door te klepperen met de qraqebs, het draaien van het hoofd en het zingen van vraag- en antwoordkoren. En zo streven de beoefenaars van de gnawa naar een muzikale trance.

Hamid El Kasri in De Doelen

Ondertussen is Hamid El Kasri uitgegroeid tot een echte Gnawa-meester. Er zijn in de loop der jaren veel ontwikkelingen geweest bij de Gnawa-muzikanten. Zo werd de kleding van vader op zoon doorgegeven en bestond uit oude lappen en kleden die derbal of qassaba worden genoemd. tegenwoordig dragen zij stof die is versierd, maar nog altijd wel gerelateerd aan de kleuren van de Gnawa: geel, rood, wit of zwart.

Hamid El Kasri treedt met meerdere muzikanten op en samen zorgen zij voor een muzikaal avontuur van de Gnawa-muziek met diverse instrumenten. De zang gaat inhoudelijk vooral over het wezen van goedheid en wat het is om een goed mens te zijn.

Hamid El Kasri zingt en speelt op 12 april 2012 op in De Doelen.
www.dedoelen.nl

Hieronder een filmpje van beeldrecensies met burgemeester Aboutaleb over de Marokkaanse Gnawa-muziek.

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Eline Bosman