Weekend van de Belofte van Ilay den Boer

Het weekend van belofte van Ilay den Boer (c Moon Saris)

Een verleden vol beloften. Wat is dat waard voor de toekomst? De jonge theatermaker Ilay den Boer gebruikt zijn persoonlijke perspectief om het onnoembare voelbaar te maken. Dat doet hij door zichzelf en zijn Israëlische familie, en daarmee de staat Israël en de joodse geschiedenis te ondervragen.

In het Weekend van de Belofte op 24 en 25 maart in de Rotterdamse Schouwburg en De Gouvernestraat staan 3 verschillende delen op het programma. Waarin hij een poging doet het onbenoembare van een oorlog te benoemen, de complexiteit van de joodse geschiedenis, de joodse identiteit bloot te leggen en te ontrafelen.

Deel I, Eet Smakelijk
In Deel 1 wordt met het publiek en de moeder van Ilay den Boer een Bar Mitswa maaltijd gegeten en gezocht naar de betekenis van een thuis en identiteit. Eet Smakelijk ging in december 2008 in première en werd geselecteerd door Het Theaterfestival Vlaanderen 2009.
Eet smakelijk is op zaterdag 24 maart om 18:00 uur te zien in de Krijn Boon Studio van de Rotterdamse Schouwburg.

Deel II, Janken en Schieten
Stap samen met Ilay en 20 medepassagiers in de bus waarin zijn oma haar vlucht vanuit Litouwen naar Israël in maakte tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ga samen opzoek naar de betekenis van het verleden in het hier en nu. Janken en Schieten ging in juli 2009 in première en was te zien op Over het IJ Festival 2009 in Amsterdam en tourt nog altijd langs de zomerfestivals. De bus staat aan de voet van de nieuwe Rijnhavenbrug (achter kantine Walhalla) en de voorstelling wordt gespeeld op zaterdag 24 maart om 21:00 uur.

Dit is mijn Vader van Ilay den Boer (c Ilay den Boer)

Deel III, Dit is mijn vader
In Deel III gaan vader en zoon (Gert en Ilay) de confrontatie aan over een al dan niet antisemitisch voorval tijdens de gedeelde voetbal geschiedenis van hen. In ‘Dat is mijn vader’ kijkt Ilay ook samen met de bezoekers, door de ogen van zijn vader naar hoe wij Nederlanders omgaan met complexe zaken als discriminatie die we liever van ons af schuiven. Op Zondag 25 maart, 19:00 uur, kunst u samen met Ilay den Boer, Studio Sport kijken en aansluitend Dit is mijn vader zien in De Gouvernestraat.

‘ Dit is mijn vader’ ging in maart 2010 in première en werd geselecteerd voor de Officiële Juryselectie van Het TheaterFestival Nederland 2010. Hiermee behoort Dit is mijn vader tot de 10 beste voorstellingen van het theaterseizoen 2009/2010In 2011 won de voorstelling de BNG Nieuwe theatermakerprijs en de Blind date publieksprijs.

‘Weekend van de Belofte’ is op zaterdag 24 en 25 maart 2012 te zien in de Rotterdamse Schouwburg en De Gouvernestraat.
www.rotterdamseschouwburg.nl
www.degouvernestraat.nl

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Eline Bosman