Tonight, lights out! in Rotterdamse Schouwburg

Tonight, light out in de Rotterdamse Schouwburg

Een theaterstuk waar ingespeeld wordt op de creatie van geloof. Het geloof in verantwoordelijkheid, bewustzijn en hoop. In ‘Tonight, lights out!’ wordt de actie van Bild Zeitung verplaatst naar het toneel. De reden van de actie was de klimaatverandering. Iedere burger in het land werd uitgenodigd om tussen 20.00 en 20.05 uur hun lichten uit te doen. “Vijf minuten voor een betere wereld” een klein gebaar toch?

De toeschouwer zit in een lege zaal onder een sterrenhemel van ouderwetse gloeilampen. Overal in de zaal zie je deze gloeilampen; op, om en boven het toneel, boven het publiek, aan het plafond, op de vloer, tegen de muren. Er zijn precies even veel lampen als toeschouwers. Elke toeschouwer krijgt een lichtschakelaar en elke schakelaar is weer verbonden met één van de gloeilampen.

Tonight, lights out!

Een ceremoniemeester (Maarten Hoekzema) spreekt het publiek aan, vertelt verhalen en creëert daarmee een relatie van nabijheid en vertrouwen. Wegduiken in de stoel is er in dit stuk niet bij, je wordt fysiek betrokken bij de voorstelling. Op speelse wijze legt acteur Maarten Hoekzema uit wat precies de bedoeling is van deze actie. Zo wordt gezamenlijk een ‘fade out’ geoefend: één voor één mogen de toeschouwers hun licht uitdoen, tot een complete duisternis volgt. Je hebt een eigen verantwoordelijkheid en tegelijkertijd ben je je ook bewust van je rol in de gemeenschap. Dit zet je direct aan het denken over hoe de kleine stapjes, die we elk zetten, samen tot grote gevolgen kunnen leiden. Zijn rol is het publiek naar het moment te leiden waarop ze samen het licht uitdoen.

Aan het einde van de voorstelling vraagt de ceremoniemeester aan iedereen zijn gloeilamp uit te doen en even met de hele zaal in het donker te zitten. De keuze om het licht weer aan te doen ligt volledig bij de toeschouwer. Net even wat anders dan normaal, eindigt deze voorstelling dus elke keer anders. Wanneer zet jij de schakelaar om?

Tonight, Lights out! is woensdag 21 maart 2012 te zien in de Rotterdamse Schouwburg.
www.rotterdamseschouwburg.nl

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Vivian Gade