Expositie Casper Hoogzaad – Natuurhistorisch Museum Rotterdam

Casper Hoogzaad in Natuurhistorisch Museum

Verwondering over de grootsheid van de natuur in schilderijen van Surinaamse planten.

Schilderen in het regenwoud van Suriname, dat deed de Rotterdamse kunstenaar Casper Hoogzaad de afgelopen jaren.
Het resultaat is vanaf 21 januari 2012 tentoongesteld in de Van Roon zaal van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam onder de titel ‘’Suriname’’.

De geheimzinnige wereld van exotische planten, vruchten en zaden die hij in het tropische bos vond verbeeldt het werk van Casper Hoogzaad. Tijdens de zoektochten ontstond een groot respect voor het regenwoud en haar bewoners. Hij sloot vriendschappen met Marrons en indianen, leerde over hun rijke plantenwereld en voor zijn verf vond hij nieuwe grondstoffen.

Casper Hoogzaad schildert vanuit een verwondering over de grootsheid van de natuur. Toch is zijn werk licht en van een stille eenvoud. De kijker wordt dan bewust van de kwetsbare schoonheid van onze aarde.
Hij maakt zijn verf zelf, net zoals Rembrandt dat in de zeventiende eeuw deed. De grondstoffen voor deze verf zijn niet schadelijk voor het milieu. Aan een basis van eitempera en pigmenten voegt Hoogzaad kristallen en mineralen toe die afkomstig zijn uit het regenwoud. Daardoor krijgen zijn schilderijen een mysterieuze gloed en zijn de kleuren intenser dan die van industriële olieverf. Kenmerken van zijn kleurenpalet zijn: Helder blauw, goedgeel, intens rood en diep zwart.

De tentoonstelling is open gegaan op 21 januari 2012 in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.
Suriname, schilderijen van Casper Hoogzaad duurt tot en met 15 april 2012

www.nmr.nl
www.casperhoogzaad.nl

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Aniek van Wijk