Vliegboot Moederschip en De Grote Oorlog van Hotel Modern

Vliegboot Moederschip en De Grote Oorlog van Hotel Modern

Hotel Modern speelt…..

Er zijn van die gezelschappen die tot een kern weten te komen. Een kern van het leven, tot een kern van de essentie van de kunst, haar nut, noodzaak en belang. De relevantie van het blootleggen, het duiden en uitdrukking geven daar waar woorden vaak tekort schieten.

Het in 1997 in Rotterdam opgerichte theatergezelschap Hotel Modern speelt deze week twee alom bejubelde voorstellingen in de Rotterdamse Schouwburg: ‘Vliegboot Moederschip’ en ‘De Grote Oorlog’.
De artistieke kernleden van Hotel Modern zijn beeldend kunstenaar en performer Herman Helle en de actrices en theatermakers Pauline Kalker en Arlène Hoornweg. Ze werken regelmatig samen met componisten Ruud van der Pluijm en Arthur Sauer.

De Grote Oorlog van Hotel Modern (c Joost van den Broek)

In het amalgaam van die samenwerking ontstaat een theatertaal die zijns gelijke niet kent: krachtig, beeldend en op de huid. Over de hele wereld spelend, doen ze gelukkig deze week maar weer eens hun thuisstad aan. Daar waar de ‘Grote Oorlog’ de verschrikkingen op persoonlijk niveau de revue laat passeren over de oorlog die een einde zou moeten maken aan alle oorlogen en later breekpunt zou blijken te zijn van het onstuitbare vooruitgangsgeloof dat eind 19e eeuw, begin 20e eeuw opgang maakte, is ‘Vliegboot Moederschip’ volgens de eigen woorden van het gezelschap: “Al met al een genoeglijke avond over de kwetsbaarheid van de mens en de verwoesting van de wereld.”
Of, om de sfeer maar eens te schetsen wat de nieuwsgierige kijker mag verwachten:

Vliegboot Moederschip (c Hotel Modern)

“Een apocalyptische revue met oude boeken, korte films, beelden van Na De Bom, pop art-science fiction, kabouters en dichters. We vertonen een zelfgemaakte rampenfilm, een diaserie over de schoonheid van vergissingen en we laten fragmenten horen uit het logboek van de kapitein van een ruimteschip dat al 500 jaar de weg kwijt is.”

Krachtig, kwetsbaar en visionair legt Hotel Modern met de precisie van een chirurg bloot, met een rijkelijk gevuld palet aan theatrale middelen waarbij het oog en het oor rijkelijk wordt bestookt en gestreeld.

Zie hieronder een interview met Herman Helle over Vliegboot Moederschip en de kwetsbaarheid van de mens.

Deze week te zien in de Rotterdamse Schouwburg:

1. Vliegboot Moederschip: dinsdag 6, woensdag 7 en donderdag 8 maart
2. De Grote Oorlog: vrijdag 9 en zaterdag 10 maart

www.rotterdamseschouwburg.nl
www.hotelmodern.nl

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Hans E. Merts