Schuld en boete – Bonheur

Schuld en boete door Bonheur (c Bas Czerwinski / Sarah Jonker)

Klassiek psychologisch misdaaddrama op de planken.

De student Raskolnikov (Joost Dekker) is een briljante maar wanhopige student, die een roofmoord pleegt op een kwaadaardige woekeraarster. Ondanks dat hij vanuit een übermensch-achtige overtuiging gelooft dat de moord gerechtvaardigd was, wordt hij ernstig gekweld door zijn geweten. Ondertussen probeert onderzoeksrechter Porfiri (Ruurt de Maesschalck), die overtuigd is van zijn schuld maar geen harde bewijzen heeft, Raskolnikov tot een bekentenis te verleiden. Raskolnikov vervolgens wordt verliefd op Sonja (Sarah Jonker), een prostituee met een vast geloof in God en in zuivering van het geweten door boetedoening.

Het feit dat we weten dat Raskolnikov de moord gepleegd heeft, dat het verhaal geen ‘whodunit’, maar een ‘why-he-did-it’ is, maakt het niet minder spannend. Wat voor waanideeën hebben zich in zijn brein genesteld? Ontspoort hij, of weet hij zijn daad uiteindelijk voor zichzelf te rechtvaardigen? Houdt hij zich staande in het filosofisch en psychologisch spel van de geraffineerde Porfiri?

De vertaalde titel van deze roman luidt ook wel ‘’Misdaad en straf’’. Regisseur Peter Sonneveld koos voor zijn toneelbewerking voor het eveneens gangbare ‘Schuld en boete’. Meer dan de aanvankelijke misdaad en uiteindelijke straf, zijn het deze moraliteiten, de wanen, ideologieën en de innerlijke boete die ertoe doen in dit verhaal. Sonneveld bewerkte het meer dan 600 pagina’s en tientallen personages tellende boek tot een voorstelling van ongeveer anderhalf uur voor drie acteurs.

Schuld en boete is te zien van 28 februari t/m 1 april 2012. Naar Fjodor Dostojevski (vertaling: Lourens Reedijk | uitgeverij L.J. Veen).

www.bonheur.nl

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Aniek van Wijk