BANG van Veenfabriek in de Raadzaal van Rotterdams Stadhuis

Bang van Veenfabriek (c Bowie Verschuuren)

Voor BANG geeft de Veenfabriek de raadzaal van het Rotterdams Stadhuis de intimiteit van een huiskamer. Twee bejaarden, twee rijken en twee hardwerkende Nederlanders bespreken hier de problemen en kansen die in de Nederlandse samenleving hen biedt.

Elk jaar neemt muziektheaterensemble de Veenfabriek een centraal thema als uitgangspunt voor haar voorstellingen. Dit seizoen is dat Geloof – Ongeloof: Is het nodig dat we geloven in de samenleving?
De eerste muziektheatervoorstelling in het kader van Geloof – Ongeloof is, BANG. In de gemeenteraadszalen van steden in Nederland onderzoekt de Veenfabriek de ongerustheid, de onvrede en de gevoelde noodzaak voor radicale verandering die een groot deel van de Nederlandse bevolking in haar greep houdt.
Niet om er afstand van te nemen, maar om het beter te begrijpen.

Bang van Veenfabriek (c Bowie Verschuuren)

De gemeenteraadszaal is hiervoor de geëigende plek, omdat de politiek een belangrijke rol speelt in het kanaliseren, of in het aanjagen van deze gevoelens. In plaats van meningen uit te wisselen om tot een zo breed mogelijk gedeelde oplossing voor de problemen te komen, is het momenteel populair om in de politieke arena de harde confrontatie te zoeken.

Eerder uitgaande van het eigen gelijk, dan vanuit een interesse in het standpunt van de ander.
In samenwerking met de toneelschrijvers Gerard Jan Rijnders en Rob de Graaf, de auteur Peter Verhelst en de dichter Arjen Duinker wil de Veenfabriek met BANG geen politieke bedrijven, maar worden verschillende angstgevoelens aangeroerd die onze samenleving momenteel beheersen, zodat we tot inzicht kunnen komen in wat ons de laatste jaren uit elkaar drijft.

Bang van Veenfabriek (c Bowie Verschuuren)

Extra 28 februari
Op dinsdag 28 februari organiseert Stichting Lokaal, i.s.m. de Veenfabriek, Rotterdamse Schouwburg en Netwerk Democratie aansluitend aan de voorstelling een debat onder leiding van Jacqueline de Jong (voorzitter van de commissie Jeugd, Onderwijs, Cultuur en Sport) Met spraakmakende Rotterdamse raadsleden. Aanwezig zullen zijn: Michel van Elck (raadslid Leefbaar Rotterdam), George van Gent (raadlid VVD) en Arno Bonte (fractievoorzitter GroenLinks).

Extra 29 februari
Op woensdag 29 februari is de voorstelling BANG gekoppelend aan Werk in Uitvoering #3. Na afloop van de voorsteling verplaatst iedereen zich van het Stadhuis naar de Kleine Zaal van de Rotterdamse Schouwburg waar een discussie en een veiling plaats vindt. Er worden rekwisieten, decors en kostuums geveild van ondermeer Productiehuis Rotterdam, de Internationale Keuze, Wunderbaum, het Ro Theater en het O.T. Theater.

BANG is te zien in het Stadhuis van Rotterdam op maandag 27 februari t/m woensdag 29 februari ’12 om 20:00 uur.

www.rotterdamseschouwburg.nl
www.veenfabriek.nl

Regie Paul Koek Tekst Gerardjan Rijnders / Rob de Graaf / Arjen Duinker Muziek John van Oostrum Spel Reinout Bussemaker, Lizzy Timmers, John van Oostrum en Jacobien Elffers Dramaturgie Paul Slangen Kostuums Rebekka Wörmann

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Aniek van Wijk