De Keuze van de Rotterdamse Schouwburg

De Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg

De Keuze is het internationale theaterspektakel dat nu al weer voor het 12e jaar wordt georganiseerd door de Rotterdamse Schouwburg. Een afgewogen keuze uit de meest interessante acts van over de hele wereld reist af naar Rotterdam om haar theatrale kunsten te vertonen.

“Imagine there’s no countries” van John Lennon is dit jaar het festivalthema: wat als er geen grenzen zijn, wat stelt kiezen dan nog voor, en wat is dan vrijheid nog helemaal? Het fascinerende van dit internationaal theaterfestival is dat er op het eerste gezicht wel degelijk heel veel barrières en grenzen bestaan, luister bijvoorbeeld alleen al naar alle verschillende talen die je tegen komt. Maar ook het ‘karakter’ van grensverleggende voorstellingen uit al die verschillende taalgebieden is heel divers: Amerikaans theater (Nature Theater of Oklahoma) zet zich bijvoorbeeld in extreme mate af tegen de afstompende wetmatigheden van de entertainment industrie, en het Turkse theater (biriken/Ayca Damgaci) even als het Hongaarse theater (Krétakör) hebben nog een overdaad aan maatschappelijke taboes te beslechten.

De Keuze: Nature Theater of Oklahoma

De Keuze: biriken / Ayca Damgaci

Maar waarin de zo verschillende voorstellingen uiteindelijk allemaal samenkomen is de al te menselijke aandrang om die verschillen juist met elkaar te willen delen. Het festival biedt dan ook een unieke kans om in al die werelden tegelijk te stappen zonder al te ver van huis te hoeven.

Naast het echt teksttheaterwerk zijn er ook voorstellingen die naar beeldende kunst neigen (Kris Verdonck / A Two Dogs Company) , of naar dans (Doris Uhlich), of beide (Meg Stuart’s ‘the fault lines’). Ook is er dit jaar naast een aantal muzikale voorstellingen ook veel muziek aan de randen geprogrammeerd, waardoor de internationale verbroedering nog soepeler zal verlopen.

De Keuze: Meg Stuart

En last but not least zijn er ook een aantal jonge Nederlandse theatermakers met internationale allure, zoals theatergroep Wunderbaum, OMSK/Lotte van den Berg en Lizzy Timmers.

En voor wie aan alle fysieke theatrale ervaringen nog niet genoeg heeft kan zich ook nog eens intellectueel storten op grenzen en vrijheid op 30 september tijdens het Keuze Debat in samenwerking met debatcentrum de Unie (aanvang 15:00 uur). Lex Bohlmeijer ondervraagt vier gasten (Willem Schinkel, Liesbeth Noordergraaf Elens, Tom Jan Meeuws en Leon de Winter) over het thema vrijheid.

De Keuze, 19 t/m 30 september in de Rotterdamse Schouwburg.
Zie voor het complete programma: De Internationale Keuze

Hieronder video’s van ‘Detroit Dealers’ van Wunderbaum (Nederland/Verenigde Staten), ‘Ganesh Versus the Third Reich’van Back to Back Theatre (Australië), ‘CASE FOR OPTIMISM C4O.11′ van Lucy Neal, Teo Greenstreet, Hillary Jennings (Verenigd Koninkrijk) ‘Pleinvrees’ van OMSK/Lotte van den Berg (Nederland), ‘Lick But Don’t Swallow!’ van biriken / Ayça Damgacı (Turkije), ‘Ghost Road’ van Fabrice Murgia en Dominique Pauwels/LOD (België).

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Linda Gouman