‘Midzomernachtdroom’ in de Rotterdamse Schouwburg

Midzomernachtdroom in de Rotterdamse Schouwburg (c Carli Hermès (Unit CMA))

Theu Boermans onderzoekt de actualiteit van Shakespeare’s komedie Midzomernachtdroom.

Het veelgeprezen regiedebuut van Theu Boermans (première 11 november 2011 in Den Haag) bij het Nationale Toneel is binnenkort te zien in de Rotterdamse Schouwburg. “Twee uur lachen en heel veel seks” (NRC Next). Toch graaft Boermans heel wat dieper dan deze quote doet vermoeden. Wereldstukken moeten voor hem steeds op actualiteitswaarde worden getest: steeds opnieuw moet ontdekt worden waar die stukken over gaan.

De ‘open stukken’ van Shakespeare bieden hier natuurlijk heel veel mogelijkheden voor en dat zorgt dan ook weer voor de onsterfelijkheid van dit ijzeren repertoire, ook voor deze schijnbaar oppervlakkig comedy. “Voor mij is Midzomernachtdroom een bittere komedie over de liefde, over geliefden die met minimale inspanningen maximaal geluk proberen te scoren. We stellen ons veel voor van de liefde maar in de praktijk brengen we er weinig van terecht. Pijnlijk hoor”, stelt Boermans.

Midzomernachtdroom in de Rotterdamse Schouwburg (c Carli Hermès (Unit CMA))

Boermans maakt er een moderne setting van waarbij de twee hoofdpersonen Theseus en Hippolyta gearriveerde carrièremakers zijn bij bedrijven met de namen Theseus Publishing en Hippolyta’s bedrijf Amazonegroep. Zij willen een zakelijk verstandshuwelijk sluiten. Door de letterlijk uit de lucht vallende midzomernachtdroom komen we achter de duistere kanten en de ambiguïteit van de liefde.

Niet voor niets geeft Freud aan dat hij zijn belangrijkste ideeën aan de klassieke auteurs te danken heeft. Het flauwe eind van de komedie waarbij alles weer op zijn (maatschappelijk afgedwongen) plaats valt en er drie gelukkige huwelijken worden gevierd moet dan ook op z’n minst geduid worden als Onbehagen in de Cultuur. Benieuwd of Boermans nog andere interessante gezichtspunten inbrengt.

Za 8 september 20:15 – 23:15 en zo 9 september 14:30 – 17:30
www.rotterdamseschouwburg.nl

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Pei Pei