recensie War Book – Tom Harper

Recensie War Book – Tom Harper

Fictie en werkelijkheid

Officiële openingsfilm van het IFFR 2015 ‘War Book’ (2014) van de Britse regisseur Tom Harper. Met de vertoning van de film op woensdagavond 21 januari ging het festival van start.

‘War Book’ maakt deel uit van het programmadeel ‘Here and Now’. waarin films vertoond die raken die aan de complexe realiteiten van deze tijd.

De film gaat over een simulatiespel van Britse hoge ambtenaren. Het scenario: Een atoombom ontploft in Mumbai, met honderdduizenden doen als gevolg waardoor de spanning snel een kookpunt bereikt. De film wordt vertelt als kammerspiel, die zich uitstrekt over drie dagen. De regisseur spreekt zijn bewondering uit voor illustere voorbeelden zoals ‘12 Angry Men’ (1957) van Sidney Lumet en Stanley Kubrick’s ‘Path of Glory’ (1957), wat inderdaad geniale films zijn. Het grote verschil van die films met ‘WarBook’ is dat de verhalen van beide genoemde films na een spannende ontwikkeling tot een duidelijk dramatisch einde komen. ‘Closure’ met een Angelsaksische term. Jammer genoeg is in ‘War Book’ geen duidelijke keuze gemaakt voor een samenhangend verhaal met duidelijke ontknoping. De persoonlijke eigenaardigheden van de personages aan tafel en het verhaal van de zich ontwikkelende wereldcrisis tellen niet op. Het wordt niet meer dan een verzameling op zich hier en daar knap geacteerde en soms boeiende maar soms ook artificiële anekdotes.

Recensie War Book – Tom Harper

Dat de ambtelijke en politieke staf van Groot Brittannië zichzelf –opnieuw- traint voor een mogelijke Nucleaire Wereldoorlog is in de nabije toekomst niet ondenkbaar en is als gegeven boeiend genoeg. In dit geval doet het ‘arthouse’ open einde de film geen goed evenals de hier en daar slordige mis-en-scene.

Tot zover ‘WarBook’.

Over film zullen op dit festival, net als over ‘War Book’ de meningen per definitie uiteenlopen. De eigenlijke held is de fictie. Dat niet-anders dan in de gewone wereld van de buitenlandse politiek en de verhalen erover. Ook daar is fictie in media , propaganda en misleiding, in niet afnemende mate belangrijk. Dat maakt een filmfestival per definitie actueel, ook voor Rotterdam.

Recensie War Book – Tom Harper

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Ronald Glasbergen