Recensie Theaterfestival Avonduren

Stadsgehoorzaal Vlaardingen festival Avonduren

Gezien: zaterdag 9 februari 2013
Plaats: Stadsgehoorzaal Vlaardingen

Wie voor de eerste maal de Stadsgehoorzaal Vlaardingen bezoekt, zal aangenaam verrast zijn door de prachtige locatie. De gevel van het oude pand is intact gebleven, maar wordt tegenwoordig omgeven door een nieuwbouw constructie, waardoor er een bijzondere ruimte is ontstaan, vol gezellige hoekjes en gangetjes. Ideaal festivalterrein dus, omdat je niet weet wat er achter elke hoek schuilt. Een ander opmerkelijk feit is de combinatie van bekende acts – zangeres Ellen Ten Damme en cabaretier Klaas van der Eerder staan na elkaar als hoofdacts in de grote zaal – en nog onbekende acts. Zo treedt bijvoorbeeld standup comedian Roel Meijvis op in De Glazen Foyer voor een dertigtal toehoorders. Hij is een achttienjarige scholier die hard aan de weg timmert, en heel leuk een kwartiertje een publiek aan het luisteren kan houden en aan het lachen krijgt. Voor wie zin heeft om zich even in zijn eigen wereldje terug te trekken, is er de Silent disco. Een uniek concept, waarbij je met je eigen koptelefoon zelf het volume van de muziek kunt regelen. Ideaal voor wie houdt van dansen, maar geen gehoorschade wil oplopen. En nog een voordeel: als je de noodzaak voelt opkomen om een woord te wisselen met je danspartner, hoef je elkaar niet langer (zoals dat vroeger ging) in de de oren te schreeuwen waarbij de boodschap maar hoogst zelden goed begrepen werd, hetgeen kon leiden tot irritatie, verwarring en opgetrokken wenkbrauwen. Nee, nu tik je je danspartner aan, gebaart hem of haar de koptelefoon af te zetten, en je kunt desgewenst op fluistertoon met elkaar een dieptegesprek voeren. Een fantastische uitvinding die onze planeet nog mooier maakt dan ie al is. De techniek wordt steeds meer ook voor live-concerten gebruikt. Ik ben benieuwd.

Stadsgehoorzaal Vlaardingen festival Avonduren

Voor wie er genoeg van heeft en denkt dat ie ongezien weg kan sluipen richting garderobe en uitgang, heeft het mis. Het lukt je niet om ongezien langs de sprekende bank te komen bij de entree. Dit unieke theaterduo trekt nationaal en internationaal de aandacht met wat eigenlijk een hele simpele act is: Je verft je gezicht, kruipt met je onderlichaam in een daarvoor op maat gemaakte sofa, en doet net of je een sprekend tierlantijntje bent. Er zullen ongetwijfeld vele bekentenissen zijn gedaan op dit rode pluche. Het zijn acts als deze die bijdragen aan de intieme en gezellige sfeer van Theaterfestival Avonduren. En dat slechts voor de zeer schappelijke prijs van 15 euro. Voor wie het onverhoeds toch heeft gemist: volgend jaar is de herkansing. Gewoon gaan dus!

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Eveline de Bruin