Letteren 010 bij Bibliotheektheater

Letteren 010 ( foto's c Max Popma / Joost vd Broek)

Presentatie van Verzamelde Werken en Letteren 010 bij Bibliotheektheater

Met de presentatie van Verzamelde Werken op 4 oktober in het vernieuwde Bibliotheektheater kent Rotterdam een nieuwe belangenorganisatie voor de Rotterdamse letteren. Rotterdam is hiermee de eerste stad in Nederland waar schrijvers, dichters, uitgevers, literaire instellingen als Poetry International en podia samen gaan werken om de literaire sector te versterken.

Tijdens de feestelijke avond wordt ook de website www.letteren010.nl gepresenteerd, die informatie biedt over literaire activiteiten, initiatieven en ontwikkelingen in de Rotterdamse letterensector.

Verzamelde Werken en de website Letteren 010 zijn een initiatief van het Rotterdams Letterenoverleg en is mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage van Gemeente Rotterdam.

Het Rotterdams Letterenoverleg (RLO) werd in 1995 opgericht door Maria Heiden, Rien Vroegindeweij en Lodewijk Ouwens. Het overleg komt sinds die tijd onafgebroken, vier maal per jaar bij elkaar. Doel was en is om de zichtbaarheid van de letteren vergroten en de samenwerking tussen schrijvers, dichters en letterenorganisaties te stimuleren.

Die samenwerking leidde (naast tientallen projecten) tot initiatieven als het jaarlijkse Lezersfeest, de Letterenagenda, het Letterenhuis en de Noodfaculteit Letteren (nu Stichting Letteren en Samenleving Rotterdam).

Verzamelde Werken behartigt voortaan de collectieve belangen van literaire instellingen en personen die op professionele of semi-professionele wijze werkzaam zijn op het terrein van de Rotterdamse letteren. De vereniging wil de betekenis, de zichtbaarheid en de professionaliteit van de letterensector vergroten.

Letteren 010 - Jules Deelder en Marcel Möring

De officiële lancering van Verzamelde Werken en de website wordt aan het begin van de avond voltrokken door wethouder Antoinette Laan van Kunst & Cultuur. Vervolgens is er een literaire talkshow verzorgd door Ram Horna, het eerste literaire productiebureau in Nederland met Rotterdam als standplaats. Hans Sibarani gaat in gesprek met wethouder Antoinette Laan, directeur Mart Toet van Bibliotheek Rotterdam en de lokale schrijvers en dichters Ester Naomi Perquin, Daniël Dee, Sanneke van Hassel en Nelleke Noordervliet zijn te gast. Het programma eindigt swingend met muziek van de Rotterdamse dj Blue Flamingo.

De avond (van 19.00 t/m 23.00) is gratis toegankelijk maar aanmelden is noodzakelijk. Dat kan via lancering@bibliotheek.rotterdam.nl

Wie meer interesse heeft in andere disciplines als literatuur en poezie kan op dezelfde avond vanaf 21.00 naar De Unie voor De Unie Late Night (entree 5 euro). De maandelijkse talkshow onder leiding van Ernest van der Kwast. Voor deze editie zijn stadsimker en filosofe Carien de Jonge, Erwin Eekelaar en Joris Molenaar van www.Reddekuip.nl en bioloog Kees Moeliker uitgenodigd. Acteur en scenarist Martin van Waardenberg praat over zijn oer-Rotterdamse film De Marathon en Wolf in Loveland brengt folkrock.

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Jeroen Veenstra