‘Being Flynn’ van Paul Weitz

'Being Flynn' van  Paul Weitz

Schrijvers aan de onderkant van de samenleving.

`Being Flynn’, de nieuwe film van de Oscar-genomineerde schrijver/regisseur Paul Weitz (`About a Boy’, `In Good Company’) is gebaseerd op het boek van Nick Flynn’s `Another Bullshit Night in Suck City’ uit 2004. Het boek put uit eigen ervaringen van schrijver Nick Flynn. Nick wordt gespeeld door Paul Dano (`There will be blood’, `Meek’s Cut Off’) Nick komt uit een gebroken gezin, zijn moeder (Julianne Moore) sterft jong en zijn vader Jonathan (Robert de Niro), eveneens schrijver, wordt dakloos.

Het opname schema van Being Flynn zou beginnen in maart 2011. Een paar weken daarvoor was er nogal onverwacht veel sneeuwval in New York. De filmmakers mobiliseerden een camerateam om de dakloze man te volgen die langzaam maar waardig door de sneeuwstorm liep. Het was een kleine cameracrew waar niemand van op of om keek en nog minder van de dakloze man die door hen gefilmd werd. Die man was Robert de Niro die Jonathan Flynn speelt.
Hetzelfde gebeurde later nog vaker. Op de drukke boot naar Staten Island bijvoorbeeld. Toen omstanders op het schip ontdekten dat de sjofele man in hun midden Robert de Niro was, waren de opnamen al gemaakt.

'Being Flynn' van  Paul Weitz

Nick’s vader, de Jonathan Flynn neergezet door De Niro, rekent zichzelf samen met J.D. Salinger (`Catcher in the Rye’) en Mark Twain (`Adventures of Huckleberry Finn’) tot de grote schrijvers van Amerika. Nick heeft zijn vader geen 18 jaar meer gezien maar heeft ondanks alles zijn leven behoorlijk op de rit. Dat verandert wanneer Jonathan plotseling uit het niets opduikt en Nick om hulp vraagt. Als Nick besluit zijn vader te helpen, verdwijnt die weer, zo onverwacht als hij opgedoken is. De gebeurtenis, de ontmoeting en verdwijning schokken Nick diep. Om de draad van zijn leven weer op te pakken gaat hij werken bij een daklozenopvang. Het werk doet Nick zichzelf en zijn schrijverschap hervinden. Tot op een avond opnieuw zijn vader uit het niets opduikt. Moet hij hem opnieuw willen helpen of niet?

'Being Flynn' van  Paul Weitz

Alle mannen zijn zonen en de meeste zijn vaders. Vaders en zonen zijn een eeuwig thema. In literatuur, film, mythe en in het echte leven. Van Sophocles via Sokurov en duizend anderen tot Flynn. Toen vader Flynn gespeeld door Robert de Niro uit de sneeuw opdook bij het hotel dat hij zelf bezit in downtown New York werd de bewaking geroepen. Er was niemand die in de dakloze Flynn, hotel eigenaar Robert de Niro herkende. Wie Paul Dano kent uit `There will be blood’ verheugd zich op de confrontatie tussen Nick/Dano en Jonathan/De Niro. Hoewel De Niro de laatste jaren niet zijn sterkste tijd als acteur heeft gehad maakt deze `Being Flynn’ kans voor stevig acteursvuurwerk te zorgen.

Vanaf 27 sept in de bioscoop

Email dit artikel naar een vriend Email dit artikel naar een vriend

About Ronald Glasbergen